Az autósoknak üzent Varga Mihály

Az autósoknak a térségben Magyarországon kell az egyik legalacsonyabb jövedéki adót fizetniük, az április elsejei jövedékiadó-csökkentésnek köszönhetően pedig még olcsóbban lehet tankolni - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.
Szász Péter, 2017. április 1. szombat, 09:22
Fotó: Napi.hu

Miután szombat reggeltől csökken az üzemanyagok jövedéki adója, a benzinért 6,35 forinttal, a gázolajért pedig 12,7 forinttal kell kevesebbet fizetni, ha a forgalmazók az adócsökkentés révén megspórolt teljes összeget átengedik az autósoknak - emelte ki. A Brent olaj átlagára 2017. január 1. és március 15. között 50 dollár fölött volt (55,105 dollár volt), ezért a törvény értelmében csökkent az üzemanyagok jövedéki adótartalma.

Az uniós szabályozás a jövedéki adó kapcsán is keretek közé szorítja a magyar döntéshozók lehetőségeit, Magyarország azonban az európai jövedékiadó-emelési trendben is egyedi megoldást választott. Az Országgyűlés tavaly úgy döntött, hogy a családok, a háztartások és vállalkozások érdekét szem előtt tartva csak akkor emeli a jövedéki adót, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

A törvény szerint öt forinttal emelkedik a benzin és tízzel a gázolaj adója, ha a világpiacon ötven dollár alá esik a kőolaj ára. A globális árakat negyedévente vizsgálja az adóhivatal - ismertette.

A kőolajárhoz kötöttség miatti, októberi adónöveléssel együtt is Magyarország szedte az egyik legalacsonyabb jövedéki adót a térségben. Az uniós tagországok közül kevesebbet csak Lengyelországban és Bulgáriában számított fel az állam az üzemanyagokra. Benzin esetében a különbség október 1-jétől is kétszámjegyű volt a többi régiós ország és Magyarország között.

A miniszter elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előzetes becslése, és az eddig rendelkezésére álló adatok alapján a jövedéki adómérték és a forgalomváltozás együttes hatásaként októbertől 20,6 milliárd forinttal emelkedtek a kalkulált üzemanyag jövedékiadó-bevételek. A pontos összeg meghatározásához még meg kell várni például a vállalkozók adó-visszaigénylési adatait. A fuvarozók által felhasznált kereskedelmi gázolaj (7,5 tonna feletti kamionok és buszok) és a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után ugyanis az uniós irányelv által biztosított minimum adótartamot kéri csak el az állam, az afölötti részt, literenként 17 forintot, a mezőgazdasági termelők pedig az adótartalom 83,5 százalékát visszaigényelhetik.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az üzemanyagok magasabb jövedéki adójából befolyt összeg pontos nagysága azért bír kiemelt jelentőséggel, mert azt a kormány közúthálózat fejlesztésére fordítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.04.02 23:43

"üzemanyagok magasabb jövedéki adójából befolyt összeg pontos nagysága azért bír kiemelt jelentőséggel, mert azt a kormány közúthálózat fejlesztésére fordítja"

Ezt nem vettem észre az utak állapotán!

Varga mélyen hallgatott az autósokat terhelő egyéb sarcokról: kötelező biztosítás, teljesítményadó, regiszrációs adó, műszaki vizsga illetéke, átírás díja, eredetvizsgálat stb.

Ezek közül igazán vérlázító az eredetvizsgálat: nem felelős a gépkocsi eredetét vizsgáló cég az autó "tisztaságáért"! Magyarul, ha az autóm átment az eredetvizsgán és utóbb kiderült, hogy mégis lopott, volt elvehetik tőlem! Ezt bíróság mondta ki!(voltak ilyen esetek!) Mi ez, ha nem egy tiszta lehúzás?

Jogilag az volna a korrekt, hogy ha az eredetvizsgán átment az autóm, onnantól az enyém, mindegy, mi történt vele előzőleg. Ha utóbb mégis kiderült volna valami, onnantól az eredetigazolást kiadó cégnek kellene vállalnia a teljes anyagi felelősséget az én tulajdonjogom sérthetetlensége mellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2017.04.02 12:00

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.04.01 12:08

Jaj, de jó!

Olyan kevés jövedéki adót fizenek az adósok.

És infláció sincsen.

És mndenki jobban él.

És sok a kövér ember.

És tele vannak a hétvégén a plázák...

Magyarország mennyország

( Hollandiában nem voltak tele a hétvégén az áruházak, ott még vannak ugyanis, de sokkal rosszabbul is élnek, mint mi....szegénykék, mert még nincs nekik olyan jó Orbánjuk, mint nekünk...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html