Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság szakemberei szerdán tartottak technikai találkozót a magyar hatóságokkal, és ennek során állapították meg, hogy elfogadható az uniós támogatások fogadására kialakított rendszer. A szóvivő tudatta, hogy az április 15. előttről származó számlákat a normál ügymenet szerint fizeti ki a bizottság. "Megerősítettük, hogy miután a bizottság nem állította le a kifizetéseket, a magyar hatóságok dönthetnek úgy, hogy az új intézményrendszerben kiállított fizetési igényeket is benyújtják" - tette hozzá Johannes Hahn szóvivője, akinek válaszából az is kiderül, hogy ezek feldolgozásához azonban Brüsszel előbb biztosítékot szeretne kapni az Állami Számvevőszéktől.

"Emellett a saját auditoraink is végezhetnek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a helyszínen" - tette hozzá Shirin Wheeler.

Az Európai Bizottságtól pénteken újabb, mintegy 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, és a jövő héten újabb utalás várható - írta korábban közleményében a Miniszterelnökség.

A Miniszterelnökség emlékeztetett, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forintot fizettek ki a pályázók részére. Az előző uniós időszak forrásait 2015. decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre.

Az Európai Bizottság a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata miatt kérte korábban, hogy április 15-étől, amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a magyar kormány ne küldjön ki számlákat.