Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MT megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaság növekedése.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban enyhén romlott a globális pénzpiaci hangulat, amely a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakhoz, a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájához, illetve az olajpiaci hírekhez köthető. A fejlett és ázsiai országok tőzsdeindexei az olajpiaci bizonytalanságok, illetve egyes, vártnál gyengébb makrogazdasági adatok hatására jelentősen estek.

A hazai pénzpiacok a romló befektetői környezetben is stabilak maradtak. A forint árfolyama nem változott érdemben, míg a hosszú államkötvény hozamok összességében alacsonyabbak voltak az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

Jól megfontolták

Az MT megítélése szerint a gazdasági növekedés 2016 első felében várható lassulásával párhuzamosan a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll. A kibocsátási rés csak az előrejelzési horizont végén, a növekedés újbóli gyorsulása eredményeként záródik. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad.

Több tanácstag kifejtette: a megelőző kamatdöntés óta eltelt időszakban nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi kamatszint megváltoztatását indokolná, így az továbbra is összhangban van az inflációs cél fenntartható elérésével.

Ugyanakkor néhányan kifejtették, hogy például a kínai lassulás globális hatása vagy az olajárak érdemi csökkenése rövid távon a korábban vártnál alacsonyabb inflációt eredményezhet, de a középtávú inflációs kilátások nem változtak, mivel a kibocsátási rés, a bérezés és az alapfolyamatok megítélése nem változott.

Több tanácstag megjegyezte, hogy a márciusi Inflációs jelentés lehetőséget ad az inflációs és reálgazdasági folyamatok, valamint a külső monetáris környezet átfogó értékelésére.

Néhány döntéshozó jelezte, hogy az új előrejelzés tükrében a jegybanki eszköztár áttekintésére és esetleges finomhangolására is sor kerülhet. A rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Frankfurt mutatja az irányt

Mindezek figyelembe vételével a tanácstagok egyhangúlag az alapkamat tartására szavaztak. A Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a döntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és kommunikációjával, valamint a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát.

A tanács szorosan figyelemmel kíséri, hogy az így kialakuló lazább monetáris kondíciók biztosítják-e az inflációs cél fenntartható elérését. Ennek keretében kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az ECB intézkedéseit. A testület a márciusi Inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat.