A Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjai a szerda délután tartott meghallgatáson azzal vádolták Draghit, hogy az ECB monetáris politikája árt az euróövezetnek, és szította a jobboldali populizmust. Válaszában a bankelnök leszögezte, hogy Németország nettó haszonélvezője az EKB politikájának, és a kamatok emeléséhez szükség van az euróövezeti kormányok, köztük Berlin cselekvésére.

"Mindent összevéve jobban megy a takarékoskodók, az alkalmazottak, a vállalkozók, a nyugdíjasok és az adófizetők sorsa szerte az euróövezetben, így Németországban is, tevékenységünknek köszönhetően" - hangoztatta Draghi, leszögezve, hogy most arra van szükség, hogy az EKB intézkedései teljes egészében kifejthessék hatásaikat.

"Monetáris politikánk támogatta a növekedést és a foglalkoztatást, és végső fokon visszatereli az inflációt a célszámhoz" - fogalmazott Dragi, hozzátéve, hogy jelenleg alacsony kamatokra van szükség ahhoz, hogy a jövőben visszatérhessenek a magasabb kamatlábak.

Az ECB és az euróövezet legnagyobb gazdasága között évek óta feszült a viszony, miközben Draghi példátlan gazdaságösztönző intézkedéseket fogadtatott el, sokat éppen Németország ellenkezésének dacára.

A nyomott gazdasági növekedés és a defláció veszélye miatt az EKB mélyen a zéró szint alá csökkentette kamatlábait, és több száz milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket, hogy csökkentse a hitelezési költségeket, illetve fellendítse a vállalatok és háztartások kiadásait. A pénzügyi óvatosságáról ismert Németországban azonban sokan azzal érvelnek, hogy a negatív kamatok aláássák a pénzügyi stabilitást, apasztják a háztartások megtakarításait, destabilizálják a bankokat és megjutalmazzák a pénzügyeket rosszul irányító euróövezeti kormányokat.

Az ECB elnöke egy délelőtti konferencián némileg békülékenyebb hangnemet ütött meg, és arról beszélt, hogy az EKB még nem látja át teljes egészében minden lépésének következményeit, tekintettel arra, hogy szokatlan, eddig nem tesztelt eszközöket alkalmaz. "Sok esetben ismeretlen vizeken hajózunk..., de a fontos az, hogy minden esetben hatékony monetáris politikát tudunk felvázolni" - hangoztatta Mario Draghi, azt hangsúlyozva, hogy a kedvezőtlen mellékhatások minimalizálásának érdekében szorosabban össze kell hangolni a fiskális és a monetáris politikát.