Az Economist is nekiment Orbánnak

Képzeletbeli vezetői összefoglalót írt Orbán Viktorról az Economist című brit lap Eastern Approaches blogja Orbán Viktor szerdai londoni látogatására, David Cameron miniszterelnök okulására.
Index.hu, 2013. október 8. kedd, 18:18
Fotó: Napi.hu

"Orbán rossz ajtón kopogtat. Nem a mi értelmünkben vett konzervatív politikus. Felülről szervezett, túlközpontosított államot hoz létre, melyben a jóléti államot nacionalista retorikával vegyíti″ - kezdődik az összefoglaló, amit az Index idéz.

Orbánnak a poszt szerint inkább a Munkáspárt és az EU-ellenes Függetlenségi Párt vezetőivel kéne találkoznia, az előbbihez a rezsicsökkentés köti, utóbbihoz Orbán "ellenséges külső erők″ elleni szabadságharcos szónoklatai.

Az írás emlékeztet: "Orbán anti-elitista retorikája zavarba ejtő. Közhelyszámba megy, hogy jól megy a jó kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek új rétegének a Fidesz-kormány alatt. A megfelelő pártkapcsolatok és politikai orientáció meghatározhatják, és meg is határozzák a vállalat sikerét vagy kudarcát, különösen a közbeszerzésekben.″

A szerző szerint az adórendszer változásai és a "sokszor feldicsért″ romastratégia nem segítették a szegényeket és a romákat, akik közül sokan inkább a fejlődő világra, mint egy európai demokráciára emlékeztető körülmények között élnek, áram, ivóvíz és csatornázás nélkül.

Orbán túlzott központosítására és a felülről irányított, túl nagyra növő államra a trafiktörvény szolgál például: az írás emlékeztet, hogy családok ezrei vesztették el megélhetésüket, és számtalan esetben derült ki, hogy nepotizmus játszhatott szerepet a koncessziók odaítélésében.

A szerző Orbán rövid pórázával zárja összefoglalóját: "Talán az a legszembetűnőbb az Orbán-kormánnyal kapcsolatban, hogy milyen erősen a kezében tartja pártját: alig szivárogtatnak az elégedetlen képviselők, nem alakulnak különvéleményt formáló klikkek a díszes folyosókon, nem suttognak az utódjelöltek - mert nincsenek is. Lehet, hogy ebből mindannyian tanulhatunk?"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kajan, 2013.10.10 07:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.10.10 06:51

@Kotkodus:

Az igazi tét az LMP.
Ez most első olvasatban lehet hogy furcsának tűnik,de azt gondolom,az idő engem igazol.
A Fidesz-nem igazán kérdéses-megnyeri a választásokat,csak a mértéke fontos.Ha lesz abszolút többség,akkor nem igazán fontos az LMP.szereplése ebből a szempontból.Ha nincs többség,az érdekes szituáció.Itt jön be az LMP.
Bajnai "megcsinálása",tönkretétele is ezt a célt szolgálja.Bajnaival együtt az LMP-ből kivált Pm.is tönkremegy,demonstrálva a világ felé,hogy az SZDSZ örökös PM-től megszabadult LMP.már akár a Fidesszel törtémő nászra is alkalmas.
Ezért az LMP már-már Fidesz-barát retorikája.
Az LMP.egy jól átgondolt stratégiát követ hosszú távon,kiiktatandó az esetleges kényszer Jobbik-Fidesz összebÚtorozást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.09 17:43

@newyork12: ne foglalkozz a holdkórosakkal! elolvastam, az a tag konkrétan egy orvosi eset.

de ha már írok, elmondom neked is amit itt már leírtam többször: nem gondolom, hogy ma közvetlen párhuzam állna fenn a fidesz és az ss között. ahogy nem gondolom, hogy az eu és a szu között létezik hasonló párhuzam.

ugyan az egyiket te állítod, a másikat kormányfőnk és utóbbi talán nagyobb felelősséggel tartozik hazája felé, de mindkét esetet túlzásnak és károsnak tartom. tudod ez olyan, mint amikor valakiről elterjed, hogy tolvaj. egy idő után már nem lesz visszatartó ereje a közösségi nyomásnak és tényleg igazi tolvaj lesz.

szerintem a fideszt csak mérsékelt állásponttal lehet legyőzni. eltúlzásban, csúsztatásban, hazudozásban ők jobbak minden jelenlegi ellenfelüknél. ergo - szerintem - csak akkor van esélyünk gyorsan megszabadulni tőlük, ha tárgyilagosak és mérsékeltek maradunk. a túlzásokkal csak elűzöd azokat a mérsékelt szavazókat, akiket meg kellene szólítani. nem biztos, hogy igazam van ebben! de én hiszek benne. a többit rád bízom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.09 16:42

@lauda: az általad említett ominózus eseten kívül is számos egyéb alkalommal hasonlította hüvelykmutyi elvtárs az eu-t a szu-hoz. nézz utána!

tudomásom szerint a magyar küldöttség soha nem gyalázta nemzetét az eu parlamentben. 02-10 között a fidesz szidta ott az akkori kormányt, 2010 után a fideszt szidták. a fidesz nem a nemzet. sajnos - természetes felelősségével ellentétben - nem is akarja képviselni az egész nemzetet. ha te hiszel abban, hogy ők a nemzet, azzal egycsapásra meg is felezted a magyarságot. ezt nyilván hazafiasságból tennéd... gratulálok!

van egy ember, aki rendszeresen alázza a magyarokat. félázsiai népségnek, bohócoknak vagy éppen (a legutóbb) kísérleti nyulaknak nevezte a magyarságot. de úgy látszik van igazság abban amit mond, mert minél többet gyalázza a magyarokat, azoknak egy jelentős része egyre jobban ragaszkodik hozzá. én ugyan általánosságban nem értek vele egyet, de saját követőit biztosan jobban ismeri, mint én...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.09 16:40

@hat106: At unisó jogot is csak a nemzet ismeri. Lásd: Hernádi ügy ( amelyhez a magyar bíróság, mint a jogalkalmazás non plus ultrája ) asszisztált.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html