A KSH adatai szerint az építőipar teljesítménye áprilisban 29,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az előző hónaphoz viszonyítva viszont 2,0 százalékkal emelkedett a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Az első négy hónapban 28,3 százalékos volt az éves visszaesés.

A megkötött új szerződések volumene 24,4 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 15,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,6 százalékkal csökkent.

A szakmát nem érte váratlanul az építőipar első négyhavi teljesítménye, mert folyamatosan csökken az építőipar rendelésállománya múlt év közepétől, ami előre vetítette, hogy 2016 nehezen indul az ágazatban, különösen igaz ez a közbeszerzéseken munkához jutott cégekr - állapította meg Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

Az uniós források az első fél évben nem jelennek meg a beruházási, építési piacon. Fontos, hogy a kormány a megrendelések utóbbi időben tapasztalható hullámzását enyhíteni próbálja, nagy értékű állami és önkormányzati megrendeléseket kezdeményez, és mellé forrásokat is tesz.

A szakmai érdekképviselet vezetője szerint az első négyhavi adatokból arra lehet következtetni, hogy az építőipari 2016-ban nem tudja megismételni az elmúlt két évben - 2014-ben és 2015-ben - tapasztalt éves szintű mintegy 2100 milliárd forint nagyságrendű teljesítményét. Az ágazat a 2017-es évet már az elmúlt két évben megszokott rendelésállománnyal tudja indítani, az uniós források felhasználhatósága és az új lakóingatlanokhoz kapcsolódó kedvezmények jóvoltából.

A lakáspiac adhat reményt az építőiparnak, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítési alágazat rendelésállománya ugyanis április végén 57,2 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Az ágazat egésze szempontjából viszont kedvezőtlen, hogy a másik alágazatban, az egyéb építmények esetében a szerződésállomány 38,3 százalékkal alacsonyabb volt, mintegy évvel korábban - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint az új építésű lakások piacára ráfér a növekedés, a múlt évben kevesebb mint 8 ezer új lakást vettek használatba. A várható élénkülésre utal az is, hogy az idei első negyedévben 4756 új lakás építésére adtak ki engedélyt, ez pedig kétszerese a múlt év azonos időszakában kiadott engedélyeknek.