Az egykulcsos adó fellendíti az irodapiacot?

A 16 százalékos egységes jövedelemadó bevezetése talán meghozza a várt fellendülést a budapesti irodapiacon az elkövetkezendő évben - véli a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadója.
NAPI, 2010. november 19. péntek, 11:46
Fotó:

Leginkább azok a multinacionális cégek veszik majd észre, hogy Budapest egyre jobb munkaerőt kínál jó áron, akik ide szeretnék hozni regionális szolgáltató illetve Shared Service Center (SSC) kirendeltségüket. Utóbbi szektorban az alkalmazottak nettó fizetése jelentősen nőhet majd annak ellenére, hogy a járulékok továbbra is magasak maradnak.

Az ingatlantanácsadó szerint az adóváltozások nem teszik lehetővé, hogy a munkáltatók csökkentsék kifizetéseiket, ám a változások várhatóan limitálják majd a jövőbeni fizetésnövekedéseket, ami komoly előnyt jelenthet a versenytárs városokkal - például Prágával vagy Varsóval - szemben.

A Cushman & Wakefield adatai szerint 2007 óta az ebben az SSC szektorban történt tranzakciók mérete megközelítette a 140,000 négyzetmétert - némelyik évben a teljes bérbeadás 34 százalékát tette ki; többek között a BP, az Exxon Mobile és a Diageo is a magyar fővárosban hozták létre SSC központjukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK