Az éjszaka felállították a megszállási emlékművet a Szabadság téren (bővített)

Éjjel, kordonok közt emelték helyére a - nagy tiltakozást kiváltó - "német megszállás áldozatainak tiszteletére állított", birodalmi sasos emlékművet a Szabadság téren - derül ki az Átlátszó.hu videós tudósításából.
MTI, Napi.hu, 2014. július 20. vasárnap, 09:39
Fotó: Napi.hu

Július 20-án éjjel 1-kor teherautón érkezett meg a Szabadság térre a náci megszállás emlékművének timpanonos, birodalmi sasos fő darabja. A rendőrség több száz méteres körben, az első utcasarkokig dupla kordonnal zárta el a területet, amit belülről a Walton biztonsági cég emberei védtek - írja az Átlátszó hírportál. A helyszínen legalább 20 rendőrautót számoltak össze, köztük kisbuszokat is, több oszlopra pedig új térfigyelő kamerákat szereltek.

A kormány és szervezetei részéről eddig senki nem kommentálta a hírt.

A téren viszonylag nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

Az építők azt mondták, hogy "rendezvény miatt", illetve "biztonsági okokból" van szükség erre a 2006 őszére emlékeztető kordonerdőre, amiről azt állították, hogy másnap már le is bontják - írja a portál.

DK: Orbán "meghamisítja a holokausztot"

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök "meghamisítja a holokausztot" azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel "felállíttatta" a német megszállási emlékművet a budapesti Szabadság téren. A Demokratikus Koalíció elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "az éj leple alatt a rezsim - többszörös kordonnal körbevéve - felállíttatta a gyalázat emlékművét, amely összemossa a gyilkost és az áldozatot, megbecsteleníti az erkölcsöt és a történelmet. Ez hitványság és gazemberség."

"Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát" - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: "jellemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát".

A DK elnöke közös tiltakozásra hívott fel "Orbán és csapata újabb gaztette ellen".

Nem lesz népszavazás

Steiner Pál, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje szombaton tudatta, hogy végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék a német megszállás áldozatai Szabadság téri emlékművének építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést. A törvényszék indoklása szerint azért nem lehet népszavazást kiírni, mert azt egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

Az Együtt-PM is tiltakozik

Az Együtt-PM szövetség tiltakozik a Szabadság téri német megszállási emlékmű felállítása ellen, és vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, az el fogja távolítani a szobrot.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállítása ellen ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre.

Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, "mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása". Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük "a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját". Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált.

"Az Együtt-PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt" - írták.

Liberálisok: már az építés előtt sokan tiltakoztak

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Szabadság téri német megszállási emlékmű ahelyett, hogy a II. világháború borzalmaira emlékeztetne, "a magyar kormány arroganciájának emlékhelye lett". Az MLP az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: "a Fidesz-KDNP nem akar valódi nemzeti megbékélést és közös történelmi szembenézést. Helyette egy olyan szobrot állítottak fel az éj leple alatt gyáván, amelyik sosem fogja betölteni igazi funkcióját, mert hamis üzenete sohasem válhat közös történelmi emlékezetünk részévé".

Emlékeztettek arra: már az emlékmű építése előtt kiderült, hogy sokak számára elfogadhatatlan a szobor terve, ezt kifejezve az építkezés megkezdése óta demonstrálnak a téren az MLP tagjai is, "a Fidesz vezetői azonban a folyamatos tüntetések ellenére is keresztülvitték akaratukat".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.07.21 16:40

@Abbe: Milyen alapon hitt?

Na látja....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.07.21 16:25

@lauda: Ennél azért különb embernek hittelek...
Egy árva szóval sem mondtam, nem is írtam sehol, hogy az 56-os megtorlás tiszteletére emlékművet kell emelni.

Hogy én mit szeretnék, az viszonylag egyszerű. A populista barmok, népvezérek bukását egyszer s mindenkorra. És tanult, nem megvezethető embereket. Én már nem élem meg, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a következő generáció már tisztábban lásson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.07.21 16:18

@ingyen: " nem ezt támadják.hanem a bűnösök és az áldozatok összemosását.
Magyarország nem áldozata volt a náciknak, hanem bűntársa."

Erről van szó, csak magának is szégyenli bevallani. Akkora hatással van rájuk ez a csuti vályogvető, hogy elfelejtenek gondolkodni.
Amelyikük meg eljut odáig, hogy valszeg a történészeknek van igaza, az meg a zászló becsületéért hajlandó a történelem hamisítására.
Nem gond. orbival együtt majd fordítanak a köpönyegen, ha arra lesz szükség, vagy az akció jobban fizet. Az kissé furcsa, hogy a damaszkuszi úton szinte mindig ugyan azok járnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.07.21 15:13

@Abbe: . Igaz ehhez a "sikerhez" szükség volt a magyar csendőrség aktív közreműködésére.
A baltás a magyar szégyen német térfélre tolásával próbálkozik.
Ehhez a "nemes" cselekedethez kell ez a gyönyörű emlékmű?


Néz lehet te jobban szeretnél emlékművet az 56 utáni események tiszteletére a pufujkás ávk soknak.
Ezek a nemes , tiszteletre méltó akárkik jobban megérdemelnébek egy gyönyörű emlékművet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anttikufar, 2014.07.21 12:27

@Abbe: :" ezen kívül megszállt ország voltunk ..1526-tól.1991 -ig ..ez tény ,.."

És akkor ennek egy emlékművet kell állítani szerinted...helyre kell tenni a törit !!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html