Az elemzők szerint kényelmesen tartható a hiánycél

A januári államháztartási hiány magasabb volt az elmúlt néhány év első havi deficitjénél, ami az MTI által megkérdezett elemzők szerint enyhe figyelmeztetés a kiadások csökkentésének szükségességére, de a 3 százalék alatti éves hiány véleményük szerint tartható.
MTI-Eco, 2011. február 8. kedd, 17:06
Fotó:

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közlése szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya januárban 122,8 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 31,3 milliárdos szufficittel zárt. 

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője úgy vélte: bár a deficit magasabb, mint az elmúlt egy-két évben, a hiánycél kényelmesen tartható így is. Megemlítette azt is, hogy a kormány mintegy 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot hoz létre, amelyet nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltenek fel. Ugyanakkor a korábbinál magasabb januári hiányt Árokszállási Zoltán enyhe figyelmeztetésnek nevezte.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint az adatok azt mutatják, hogy továbbra sem sikerült felszámolni a költségvetés "orrnehézségét", azaz az év eleji magasabb hiányt. Az adatok is azt mutatják, hogy szükség van a kiadáscsökkentő lépésekre, mert azok nélkül továbbra sem fenntartható a költségvetési egyensúly.

A hiány ugyan elég magas, de a kormány elkötelezett a 3 százalék alatti deficit teljesítésében és "bőven van pénz" a hiány tartásához, így nagyobb aggodalomra még nincs ok - tette hozzá Németh Dávid.

HOZZÁSZÓLÁSOK