A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt előzetes adatai szerint az ipari termelés áprilisban 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz és 1,2 százalékkal az előző hónaphoz képest. Az export euróban mért növekedése 11,6 százalékos, az importé 7,8 százalékos volt áprilisban, így 700 millió euró exporttöbblet keletkezett, 267 millióval több az egy évvel korábbinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékű az ipari termelés 5,3 százalékos áprilisi növekedése az egy évvel ezelőttihez képest, és szintén várakozások feletti a munkanaphatástól megtisztított 2,9 százalékos éves emelkedés.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékos a növekedés, így már a negyedik egymás utáni hónapban mutatott bővülést az ipari termelés, ami kifejezetten bíztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben tovább gyorsulhat - tette hozzá.

Az elemző a részletekről kifejtette: a járműgyártás érdemben járult hozzá az ipari termelés növekedéséhez, míg bázishatások miatt az elektronikai gyártás már kevésbé húzza vissza az ipari termelést.

Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés. Suppan Gergely úgy látja, hogy az Audi győri üzemének év közepére tervezett elindulásával, a Mercedes- és az Opel-üzemek kapacitásának felfutásával, valamint bázishatások miatt, továbbá az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett az idén 3-3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

A szakember szerint messze meghaladta a várakozásokat a 700,5 millió eurós külkereskedelmi többlet is, és az export növekedési üteme különösen kedvező. Idén a többlet meghaladhatja a 7,6 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró után - közölte.

Suppan Gergely szerint a kedvező külkereskedelmi adatok az ipari és a kiskereskedelmi adatokkal együtt arra utalnak, hogy a hazai GDP az első negyedévet követően is tovább gyorsulhat, és idei növekedése meghaladhatja a korábbi várakozásokat.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szintén kiemelte, hogy az ipari termelés, és a külkereskedelmi termékforgalom előzetes adatai is jelentősen jobbak lettek a vártnál. Az elemző szerint is valószínűleg az exportra termelő, főképpen autóipari vállalatok jó teljesítménye állhat a kedvező adat mögött, az elektronikai iparban pedig a hosszabb ideje tapasztalható gyengélkedés a vége felé közeledhet. Hozzátette: Magyarország Csehországgal szemben szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy ide olyan autógyártók telepedtek, amelyeknek termékeire továbbra is jelentős a kereslet.

Ezt támasztják alá a külkereskedelem adatai is, áprilisban az export euróban mért éves növekedése erőteljes, 11 százalékot meghaladó volt, ami szintén pozitív meglepetés - közölte.

A jelek bíztatóak, de az óvatosság indokolt, a következő hónapokban jó lenne látni még néhány ilyen kedvező adatot - fogalmazott Árokszállási Zoltán, utalva arra is, hogy éppen csütörtökön csökkentette az Európai Központi Bank (EKB) az eurozónára vonatkozó idei növekedési várakozását.

Az elemző szerint a továbbiakban megjelenő jó adatok alátámaszthatják a tartós növekedést, és indokolhatják a jelenlegi várakozások felfelé módosítását, de addig változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékos, illetve az ipari termelés 2 százalékos növekedésével számol az idei évre - közölte.