BUX
39138

Az ellenzék nem támogatja az Iszlám Állam elleni magyar katonai fellépést

Az ellenzéki pártok nem támogatják az Iszlám Állam (IÁ) elleni küzdelemben való magyar részvételt, így az erről szóló tárgyalások megrekedtek - mondta a Fidesz frakcióvezetője kedden az MTI-nek.

MTI, 2015. március 3. kedd, 15:13

Rogán Antal közölte: a kezdeményezésére hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok frakcióvezetői. A megbeszélésen Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tárgyaltak az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételről. Kiderült azonban - mondta -, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételt.

Mivel a kormánypártoknak nincs meg a kétharmados többségük, hogy ezt az ügyet keresztülvigyék a Házon, ezért úgy ítélik meg, hogy "az IÁ elleni koalícióban való magyar részvételről folyó tárgyalások megrekedtek" - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Jelezte, erről részletesen tájékoztatja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, és ennek fényében kell neki és Hende Csabának döntenie arról, hogy ezt a kezdeményezést fenntartják-e, vagy a részvételnek valamilyen más formájáról tárgyal Magyarország a későbbiekben.

Rogán Antal beszámolt továbbá arról: az ötpárti egyeztetésen arról is tájékoztatást kaptak a frakcióvezetők - Fürjes Balázs kormánybiztostól, Simicskó István sportért felelős államtitkártól és Gyárfás Tamástól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnökétől -, hogy Magyarország pályázhat a 2017-es vizes világbajnokságra, miután a mexikói Guadalajara szerdán visszalépett a két év múlva esedékes esemény megrendezésétől.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: az ügyben a döntést a kormánynak kell meghoznia.