Az Elmű-Émász helyesli az áramszámlázás átalakítását

Az Elmű-Éműsz társaságcsoport helyesli a Fidesz kezdeményezését a villamosenergia-számlázás 2008-as jogszabállyal bevezetett rendszerének módosítására, mivel a jelenlegi szisztéma érthetetlenül bonyolult, és sok félreértésre ad okot - tájékoztatta a cég szombaton MTI-t.
MTI, 2013. január 5. szombat, 15:53
Fotó: Napi.hu

Németh Szilárd, a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője szombati sajtótájékoztatóján közölte: már hétfőn új miniszteri rendelet születhet arról, hogy a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk, ha jogszabályi változás történik az árképzésben.

Elmondta, az elmúlt napokban 100-110 megkeresést kaptak, ezek 90 százaléka az Elmű számlázási gyakorlata ellen emelt kifogást. Németh Szilárd tájékoztatása szerint többen szóvá tették, hogy a társaság három hónapra előre kiküldte tavalyi áron kiszámított számláit, illetve sokak szerint az Elmű telefonos rendszere nem engedi bediktálni az új óraállásokat.

A felvetett problémákra reagálva az Elmű-Émász társaságcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: valóban voltak olyanok ügyfelek, akik jelezték, hogy mérőóraállásukat az Elmű telefonos rendszere nem fogadja el. Ezzel kapcsolatban a cég arra hívja fel a figyelmet, hogy ügyfélszolgálatuk 0640-383838-as telefonszámán két különböző menüpontban lehet mérőállást bejelenteni. Az 1-es pontban a szokásos havi időponthoz tartozó adatokat lehet megadni, míg az árcsökkenés miatti rendkívüli mérőállást a 2-es menüpontban.

A cég magától értetődőnek nevezte, hogy január 1-je óta az új árak szerint számláznak, jelezve, hogy a januárban érkező, de még a decemberi fogyasztást tartalmazó számla természetesen a régi árat tartalmazza.

A hónapon túlnyúló számlákat automatikusan megosztják, azaz ha valakinek a számlája például a december 10-étől január 10-éig tartó időszakra szól, úgy 21 napot a régi, 10-et pedig az új díj alapján számolnak el.

A korábban megküldött, februárra, márciusra vonatkozó számlákat nem kell befizetni, azok helyett új példány készül - közölte az Elmű-Émász, hozzátéve, hogy ha valaki ezeket a számlákat befizette, és nem tesz semmit, a többletet jóváírják, de az ügyfélszolgálaton kérheti a különbség visszautalását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2013.01.06 10:40

Erről az egész általánydíj vs. havi bediktálós nekem annyi jut eszembe, hogy mióta -ennek immár vagy 10-12 éve- bejött az alternatív rendszer, én továbbra is az "amennyit mutat az óra, nos én annyit csengetek, mert ez a legátláthatóbb és leginkább követhető..." gondolatmenet mellett tettem le a voksom. Igaz, ez némi logisztikát kíván, hiszen minden hónapban van egy 5 napos időintervallum, amikor is be kell diktálni vagy via telcsi, vagy via mail a fogyasztási adatokat, óraállást. Azt gondolom, akinek ez ma ebben az országban -ahol ugye több, mint 11 millió mobil van forgalomban- gondot okoz, nos az nézzen tükörbe és kezdjen el visszaszámolni... De,aki -mint pl a vidéken élő egyik haverom- ragaszkodik az éves 1-szeri leolvasáshoz és 1 évi számlaküldéshez, nos annak is megvan a lehetősége, hogy hó, mint hó félretegye azt a mondjuk 20 ezret (ezt kevésbé lehet megérezni, mint amikor ki kell csengetni az éves 250-300 ezres számlát)egy lekötött betétbe, hiszen az ugyebár tudható, hogy mikor érkezik az éves számla, tehát simán megoldható, hogy éppen pont akkor járjon le a lekötés és ugye ebből az összegből + kamataiból esetleg lazán, csípőből kicsengetheti a fentebbi "csúnya" összeget. Ha valakinek egyik alternatíva sem jó, nos abban az esetben köttesse ki az áramot, gázt és világítson petróleumlámpával -mer annak "de szép a lángja"-, ill fűtsön fával, mely egyébként is sokkal jobb, főként amennyiben rendelkezünk egy jól megépített cserépkályhával és jóba vagyunk a helyi erdésszel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.06 09:26

@lazac:

Minden számla hátulján ott a részletes magyarázat.
Szerintem senkit nem érdekel, mert olyan bonyolult(nak tűnik elsőre, de másodszorra és harmadszorra is, külön tanfolyamot nem érdemes végezni miatta).
Én azért diktálok havonta, mert összehasonlítható a fogyasztás.
Előbb észrevenni a túlzott fogyasztást.
Nálam 1-2 ezer forint eltérés szokott lenni.
Mikor betonoztam és ment a betonkeverő, ütvefúró, stb, akkor volt 6ezer ft-al több számlám. Még csodálkoztam is hogy csak ennyi...
Azt észrevettem, mikor minden égőt energiatakarékosra cseréltem és minden új háztartási gépnél elsődleges szempont volt az energiabesorolás, hogy majd felére csökkent az áramfogyasztásunk úgy, hogy a bojler mindig is éjszakai ármaról működött.
A legnagyobb spórolásunk, hogy nyáron nem kell légkondicionáló.
...
Az éves elszámolásnál egy családnál a havi kasszát borító különbözet is simán összejöhet. Ugyanolyan közöny, ha valaki havonta nem hasonlítja össze az energiafogyasztását, mint pl. LAFO az OTP-nél.
Sírnak a tranzakciós adó miatt, mert most ez az ellenzék slágere miközben az OTP LAFO-nál a tranzakciós adót 50-szeresen meghaladja az egyéb kapcsolt banki levonások...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.06 02:12

@lazac:
(Még mielőtt valaki azt hinné, ez nem cégnyilatkozat, hanem egy magánember véleménye.)
Azért van az a kurva óra fogyasztótól karnyújtásnyira, hogy tudd mennyit fogyasztasz, és mennyi után kell számlázni. Ha az év végi elszámolásnál 15e többlet volt, akkor 300 kWh-val többet fogyasztottál, mint egy évvel korábban. Ennyi. Semmi ördöngősség nincs ebben.
Ha elromlik az óra, akkor százezrek lesznek elszámolásnál, azt észrevenni. Viszont 300 kWh-t egy év alatt nem. Legutóbb nagyapám kiakadt, hogy kiszámláztak neki 156 kWh-ért év végén 7500 forintot. Majd kihullott a hajam, amikor mutogatta, hogy egész évben csak az energiatakarékos égőt égetik. A 180 W-os TV-jét is állítólag egy órával sem nézte többet. Gondolom írta. Eszem megáll. Elég egy kis korrózió a hűtő hátlapján, és már többet jár a kelleténél. És az aztán fogyaszt! Miért akar mindenki okosabb lenni egy normálisan működő mérőóránál?
Az érthetőség meg... Fingom se volt, hogyan megy a számlázás, de érdekelt, leültem otthon 3 egymás utáni villanyszámlával, és rájöttem. Pedig ELMŰ küldte nekünk is.
Ez az összeesküvéselmélet, amit ide vázoltált mind szép és jó, de teljesen értelmetlen. Ha gyanakodsz, akkor ezernyi hely van kideríteni a csalást, fogyasztóvédelem, olyan szomszéd, aki tud értelmezni egy számlát. Amíg csak annyit teszel, hogy egyik elszámolásról áttérsz a másikra, és az ebből következő változásból vonsz le következtetéseket, csak azt bizonyítod, hogy továbbra sem érted hogy működik az elszámolás, és hogy hogyan változik a fogyasztásod egy év folyamán. Sajnálom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.05 18:17

Az E-on-nál interneten lehet diktálni és fizetni.
Már levelet sem küldenek, letölthető-elmenthető, kinyomtatható és hivatalos akkor is.
Legalább kevesebb fát vágnak ki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.05 17:22

@lazac: én eddig is tudtam követni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html