A július gyakorlatilag nullszaldós volt, hisz 1,2 milliárd forintos hiánnyal zárt a büdzsé. A folyamatok a vártnak megfelelően alakultak - az első hét hónapban az adóbevételek a vártnak megfelelően alakultak, kiadási oldalon is fegyelmezett gazdálkodás tapasztalható.

Augusztus két munkaszüneti hónappal kezdődött, a költségvetési szervek, így az augusztusi bért már júliusban elutalták ez az oka a szokottnál nagyobb júliusi hónapban.

Némi bevételel-kimaradás a tervezetthez képest a társadalombiztosítási járulékoknál tapasztalható - mondta Katona Tamás, pénzügyi államtitkár a tárca szokásos államháztartási sajtótájékoztatóján.

A végleges adatok szerint az első hét hónapban a deficit 815,3 milliárd forint lett, a várható GDP 3,1 százaléka.

A tb-rendszer hiányáért a költségvetés felel, így ha esetleg nagyobb hiány keletkezne az egészségbiztosításban, akkor azt kipótolja a büdzsé - utalta Katona az elmúlt napokban az egészségbiztosítási hiánya körül kialakult álvitára. A kiadásokat a költségvetési törvény és nem a bevételek határozzák meg - tette hozzá.

A magasabb tb-hiánnyal együtt is tartható az egész évre tervezett államháztartási hiány.

A PM az év végére 991,8 milliárd forintos deficitet vár az államháztartásban, ebből a tb-alapok 157 milliárd forinttal részesednek, vagyis a PM fenntartja a 3,9 százalékos hiányprognózisát.