BUX
38631

Az EMFESZ-mizéria nem érinti az inflációt

Azt az árváltozást, amelyet az EMFESZ Kft.-től más szolgáltatóhoz átkerülő ügyfelek érzékelnek majd, nem építi be a KSH a fogyasztói árindexbe – tudta meg a Napi Gazdaság Mináry Borbálától, a statisztikai hivatal szakértőjétől.

Ádám Viktor, 2011. január 12. szerda, 04:55

Miután az EMFESZ szolgáltatásának elindulásakor, az akkori alacsony súly miatt, nem vette figyelembe a hivatal az infláció számításában a cég alacsonyabb gázárait, most, az ellenkező hatás érvényesülésekor sem tesznek így. Igaz, az időközben 350 ezresre duzzadt ügyfélkör láttán már fontolgatták, hogy beépítik a fogyasztói árindexbe az EMFESZ-tarifákat - mondta a szakértő.

A Népszabadság értesülései szerint ráadásul nem is minden háztartás számíthat áremelkedésre: a Főgáz Zrt. illetékességi körébe tartozó mintegy 75 ezer fővárosi háztartást, valamint néhány száz önkormányzatot és intézményt ugyanis ezentúl a Tigáz Zrt. láthat el gázzal, ráadásul az EMFESZ-nél is valamivel olcsóbban. A Tigáz területén viszont a Főgáz lehet a befutó, a hivatalos árnál mintegy 6 százalékkal alacsonyabb díjjal, az E.On Zrt. és a GDF Suez Zrt. szolgáltatási területén található fogyasztók pedig visszakerülhetnek eredeti szolgáltatójukhoz, a korábbi, 8 százalékkal magasabb tarifával.

Mindez azt is jelenti, hogy az egyetemes szolgáltatók immár nem egységáron adják majd a gázt a fogyasztóknak. Ennek kapcsán Mináry megjegyezte: a KSH megvizsgálja majd, hogy az EMFESZ ügyfeleit átvevő négy nagy egyetemes szolgáltató milyen árakat alkalmaz.