BUX
39796

Az EP elnöke felelősségre vonja Orbán Viktort? (frissített)

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke magához rendeli a magyar nagykövetet és telefonon beszél Orbán Viktorral is, hogy magyarázatot követeljen a Soros-konzultációról - írta Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője a Facebookon Guy Verhofstadt liberális EP képviselőre hivatkozva, aki a Twitteren is megosztotta ezt az információt. Azóta kiderült, hogy Tajani személyesen egyeztet majd a magyar miniszterelnökkel.

Szabó Zsuzsanna, 2017. november 8. szerda, 18:47

Ujhelyi bejegyzése szerint az Európai Parlament szerda délutáni "elnöki értekezletén", ahol a képviselőcsoportok vezetői és az EP elnöke - aki egyébként a Fideszt is magába foglaló EPP pártcsalád tagja - tárgyal stratégiai ügyekben, napirendre került Magyarország és a Soros-konzultáció ügye.

Ujhelyi szerint Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető hozta fel a kérdést. "A botrányos konzultációs kérdőív kapcsán még a néppárti képviselőcsoport sem vette védelmébe Orbánékat" - olvasható a bejegyzésben.

Ujhelyi úgy tudja, olyan döntés született, hogy "példa nélküli módon Antonio Tajani EP-elnök magához rendeli a magyar nagykövetet és telefonon beszél Orbán Viktorral is, hogy magyarázatot követeljen az ügyben."

Az MTI ugyanakkor azt írja a az uniós képviselőtestület illetékes szóvivőjére hivatkozva, hogy az Európai Parlament elnökének kabinetvezetője telefonon fog beszélni a magyar uniós nagykövettel, maga Antonio Tajani pedig az EU jövő heti göteborgi csúcsértekezletén találkozik majd Orbán Viktorral.

Ujhelyi értesülését korábban megerősíti Verhofstadt a Twitter-bejegyzése is, melyben azt írja, hogy kérésére az EP elnöke behívatja az uniós magyar nagykövetet, annak érdekében, hogy fejezzék be az "úgynevezett Nemzeti konzultációt Soros ellen".

Egy másik bejegyzésében a liberális képviselő kiposztolt egy képet a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációt kérdőírvől, melyhez a következő megjegyzést írta: "sokkoló, hogy Magyarországon minden háztartás továbbra is kapja ezt a populista, bevándorlóellenes, Soros-ellenes propagandát Orbántól."

 

Shocking that all households in Hungary continue to receive this populist anti-migrant, anti-Soros propaganda from #Orban. pic.twitter.com/ttz5IgOaNn

- Guy Verhofstadt (@GuyVerhofstadt) November 7, 2017

Fotó: Szabó Dániel/Napi.hu