Az építőipart az útépítések húzzák

Szeptemberben a kiigazított adatok szerint havi szinten csökkent az építőipari termelés, ám a szektor cégei az egy évvel korábbinál kétszer több szerződést kötöttek.
Csernátony Csaba, 2004. november 22. hétfő, 09:02
Fotó:

A tisztítatlan és a munkanaptényezővel korrigált szeptemberi adatok szerint egyaránt 0,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az első kilenchavi bővülés 6,4 százalékos volt év/év alapon, míg a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok alapján szeptemberben havi szinten 1,4 százalékos volt a visszaesés.
A legjelentősebb alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése szeptemberben 6,2 százalékkal növekedett, így az év első kilenc hónapjában 12,6 százalékos volt a bővülés éves összehasonlításban. A jelentős növekedés a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésével magyarázható.
A szektor szereplői a vizsgált időszakban 124,4 százalékkal több szerződést kötöttek, mint tavaly szeptemberben. A költségalapon számított építőipari árak 4,1 százalékkal nőttek a bázisadathoz képest, az előző havinál pedig 0,3 százalékkal voltak magasabbak.

HOZZÁSZÓLÁSOK