Az ergonomikus berendezés nem feltétlenül drága

A munkahelyi egészségkárosodás kapcsán még mindig az ipar jut az emberek eszébe, holott a számítógépes irodai és szabadidős tevékenység legalább olyan komoly megbetegedések forrása.
Andacs Noémi, 2005. június 3. péntek, 07:45
Fotó:


Bár az ergonómia - a számítógépes irodai és szabadidős tevékenység terjedése miatt - egyre fontosabb területté válik, mégsem kap még elég hangsúlyt sem a foglalkoztatás, sem a magánélet terén. Ennek oka, hogy az irodai munka egészségkárosító hatása nem rögtön és nem olyan látványosan jelentkezik, mint például a nehézipari munkáé - mondta lapunknak Mischinger Gábor, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének laborvezetője.

A tartós kényszertesthelyzet következtében kialakuló mozgásszervi megbetegedés, a vállövi izmokban fellépő tartós fájdalom, ínhüvelygyulladás, fejfájás kialakulása lassú folyamat. A tudomány a nyolcvanas évektől - a számítógép-használat széleskörű elterjedésével - kezdett felfigyelni ezekre az ártalmakra, és az ergonómia ekkortól az ipar mellett az irodai munka és a szabadidő területével is foglalkozik.

Folytatás a pénteki NAPI Gazdaságban

HOZZÁSZÓLÁSOK