Idén az első három hónapban összesen 90 nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon, amelyeken több mint 17 ezer fő vett részt - összesítette partnereinek adatait a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodája. A rendezvények és vendégek száma nemcsak az előző év azonos időszakának adatait haladják meg, hanem a válság előtti, 2008-as eredményekhez képest is növekedést mutatnak.

2008 első negyedévében 80, 2009-ben 46, 2010-ben pedig 66 ilyen eseményt szerveztek hazánkban. A január-márciusban regisztrált résztvevők száma 2010 azonos időszakához képest 4,6 százalékos, 2009-hez 48 százalékos, míg 2008-hoz viszonyítva 11 százalékos növekedést mutatnak.

Átlagosan 198 fő vett rész a konferenciákon, ezek időtartama átlagosan 3,3 nap volt.

Gödöllő a legnépszerűbb vidéki helyszín

A korábbi évek tendenciáját követve az első negyedévben is Budapesten rendezték meg a legtöbb nemzetközi konferenciát (67 százalékot). Azonban Magyarország féléves EU-elnökségének köszönhetően a vidéki települések is előretörtek, közülük  Gödöllő áll az élen (18 százalék). Továbbra is népszerű helyszín Szeged és Pécs (4, illetve 2 százalék).

A konferenciák legnagyobb részét, 68 százalékukat szállodákban szervezték meg, de egyre kedveltebb helyszínek az egyetemek és tudományos intézetek is (a konferenciák 7 százalékát rendezték ezekben).

Britek és németek jöttek a legtöbben

A nemzetközi konferenciák résztvevői 84 százalékban külföldről érkeztek, a rendezvényeken megjelenő nemzetek átlagos száma 13 volt. A nemzetek közül az Egyesült Királyságból és Németországból jöttek a legtöbben, de valószínűsíthetően az EU-elnökség hatásaként előretörtek a belgák is, arányuk 13 százalékos növekedést mutat 2010 azonos időszakához képest.

A konferenciák témáját tekintve a korábbi évekhez hasonlóan az orvosi (23 százalék) és a gazdasági (22 százalék) témájú rendezvények aránya volt a meghatározó, de említésre méltóak a tudományos és a jogi/oktatásügyi konferenciák is.