Jelentős drágulással ismét rekord közeli szintekre emelkedett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása kedden a londoni piacon. Citybeli elemzők keddi helyzetértékelései szerint valószínűleg módosítani kell a jegybanktörvényen ahhoz, hogy az IMF és az EU hajlandó legyen a tárgyalások folytatására.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, cds) középárfolyama az idei első, keddi londoni kereskedési napon 645 bázispont környékén mozgott a tavalyi utolsó, 634,9 bázispontos záróérték után.

A keddre kialakult magyar cds-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 645 ezer euró körüli éves középárfolyamon - a decemberi utolsó záróárnál több mint tízezer euróval drágábban - kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar cds-kontraktusokat legutóbb november végén forgalmazták 650 bázisponthoz közeli árfolyamrekordokon.