A hazai Alkotmánybíróság (Ab) és egyéb jogi fórumok döntései értelmében az Országgyűlésnek és a Kormánynak helyre kell állítania a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státuszát, melyet azok a jogerős határozatok ellenére közel négy éve halogatnak. Ugyanezt az elvárást tartalmazza a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságának több döntése is - derül ki az egyházközösség közleményéből.

A MET Közgyűlése úgy határozott, hogy felszólítja a jelenleg még hivatalban lévő Országgyűlést, hogy az Ab legutóbbi - 36/2017. (XII.29.) AB határozat - döntését hajtsa végre.

A MET ezen kívül a strasbourgi bíróság döntésének figyelmen kívül hagyása miatt az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordul, hogy tartsa napirenden az egyház jogai helyreállításának ügyét mindaddig, míg a magyar kormány és parlament nem korrigálja eddigi eljárását.

Feladatok, amelyeket az állam is elláthatna

Az egyházzal együttműködő, 1989. február 28-án bejegyzett Oltalom Karitatív Egyesület kiterjedt hajléktalan- és szociális ellátást, család-, egészségügyi-,és idősgondozást végez: mintegy 600 férőhelyen hajléktalant látnak el, öt idősotthont tartanak fenn, évente több ezer krízishelyzetben lévő családot gondoznak. Köznevelési intézményeikben mintegy 3000 gyerek részére biztosítják bölcsődétől a középfokú végzettség megszerzéséig az oktatási rendszer teljes spektrumát.

Felsőoktatási intézményük, a Wesley János Lelkészképző Főiskola is változatlanul működik, noha 2010 óta az államilag támogatott férőhelyek megvonása miatt körülményeik megnehezedtek. Különösen sikeres a Hétköznapi Hősök programjuk és a több mint egy évtizede indított "Tanulással és Sporttal a Hajléktalanság Ellen" akció és hajléktalan egészségügyi ellátásuk is.

Megvonták a támogatásokat

Mint ismert, 2010-ben a főváros egyoldalúan felmondta a közszolgáltatási szerződéseket, az állami támogatás pedig drámaian zsugorodik, ezért az egyesület és az egyház szociális munkájára hatalmas teher nehezedik, különösen a téli krízisellátás idején. Éves szinten intézményeik több mint egymilliárd forint bevételkieséssel küszködnek.

Noha naponta tapasztaljuk, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem tartoznak a kormány által kiemelten támogatott és kedvelt civil szervezetek, egyházak közé, a nehézségek és a pénzügyi támogatás hiánya ellenére változatlanul folytatjuk az államtól több mint negyed évszázada átvállalt feladatok ellátását - mondta Iványi Gábor, a MET és az Oltalom elnöke.

Mihez hiányoznak a megvont támogatások?

A MET - amiatt, hogy a pályázati lehetőségekből kiszorítják - több általa ellátott feladathoz nem tudja megszerezni a szükséges forrásokat. Ezek a következők:
  • a Magyarországon egyedüliként működtetett fertőtlenítő fenntartásához;
  • a "Fűtött Utca" hajléktalan ellátó centrum túlterhelt éjjeli menedékhelye, nappali melegedője, a népkonyha és egyéb egységek, telephelyek működési engedélyének érvényben tartásához felújításokra lenne szükség;
  • a 25 éve működő menekültszállás bővítése és szociális feladatai ellátásának biztosítása;
  • az intézmények akadálymentesítése, a főiskolai campus anyagi megvonások miatt félbemaradt beruházásainak folytatása;
  • a nyíregyházi idősek otthonának szükségszerű bővítése és akadálymentesítése.

Képünk forrása: Shutterstock