Az euró lenne a magyar menekülési út?

Bár a visegrádi országok valamelyikének kilépése az EU-ból nincs napirenden, a kétsebességes Európa megvalósulhat, ez pedig a magyar kormány szerint az unió végét jelentené. A Fitch Ratings azt elemzete, hogy mi történik, ha "megállítjuk Brüsszelt - olvasható a Potrfolio.hu-n.
Szász Péter, 2017. május 15. hétfő, 17:14
Fotó: AFP

Az elemzés legfontosabb üzenete, hogy hogy mind a négy ország esetében az uniós tagság jelentős pozitív szerepet játszik a hitelminősítésben, vagyis az EU nélkül könnyen lehetne rosszabb a besorolás.

A Portfolio szerint a Fitch kiemeli, hogy a menekültválság kapcsán a V4-ek közösen utasították el a nyugati tagállamok álláspontját, emiatt pedig egyes tagállamok válaszokat követelnek. Ezek ugyan még nem jutottak el konkrét lépésekig vagy szankciókig, de a cég közgazdászai szerint van arra esély, hogy az eddigi pozitív viszony megváltozik majd az EU és a V4-ek között.

Ha nem is lesz szó kilépésről, a V4-ek számára már az is negatív lenne, ha megvalósulna a kétsebességes Európa ötlete, amiben ők kiszorulnának a perifériára.

Nyugat-Európában egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétsebességes modell támogatói kerülnek többségbe. Legutóbb a francia elnökválasztást nyerte meg Emmanuel Macron, aki ennek az elképzelésnek nyíltan a támogatója. Éppen az ő győzelme aggaszthatja a lengyel és a magyar kormányt, ugyanis ha Macron elképzelései valósulnak meg, az jelentős befolyásvesztéssel járna számunkra.

Magyarország álláspontja az, hogy a kétsebességes Európa az unió végét jelentené.

Jöhetne az euró?

Macron közös eurózónás költségvetést és pénzügyminisztert is szeretne, a lengyelek szerint viszont ez azzal járna, hogy kevesebb támogatás jutna az eurózónán kívüli tagállamoknak, márpedig az utóbbi években sem Lengyelország, sem pedig Magyarország nem rohant csatlakozni a valutaövezethez.

Ha valóban létrejön a kétsebességes Európa, akkor az egyetlen menekülőút az lehet, ha Lengyelország és Magyarország rászánja magát, és csatlakozik az eurózónához. Macron egyik tanácsadója ugyanis a közelmúltban nyitva hagyta ezt a kiskaput, amikor úgy fogalmazott, hogy az euró reformja nem zárja ki új tagállamok csatlakozását - írja a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.05.16 07:46

Természetesen, mert ha szlovákiát utól akarjuk érni, akkor nem a felcsuti tékozló által kitalált hülyeségeket kellene követni, hanem a szlovákok jó lépéseit, egyébként is fenyeget az EU többsebességre osztása és akik az EU-t tartják azok a nagyobb sebességbe kerülhetnek, akkor meg a csehek és a lengyelek is villámgyorsan be fogják vezetni és maradhatunk árván a forint mellett
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.05.15 22:54

És most is ugyanúgy fognak kekeckedni az eurobürokraták ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.05.15 18:00

Azért lenne ez fontos, mert szabadulnánk a hosszú távon tehetségtelen magyar gazdaságpolitikától (fiskális és monetáris). Az aktualitásához még annyit, hogy Szapáry Úr egyik interjúban mondta azt jó módszertannak, az osztrákokon keresztül, hogy akkor tértek át a német márkára, amikor az osztrák GDP elérte a német 80%-át. Esetünkben az Eu átlagtól úgy 70%-ra vagyunk, de szerintem belefér. Az EU-s integrációt annyiban kellene még fokozni, hogy belépünk az EU-s Ügyészség hatálya alá(belülről úgysem verjük le a korrupciót).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html