Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország nem alapítóként kíván részt venni a szervezet létrehozásában, hanem csupán tagnak jelentkezett oda - hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter annak apropóján, hogy szerdán véglegesítették az alapító államok listáját.

Hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy részt vegyen a kínai kezdeményezésre, 100 milliárd eurós alaptőkével megalakuló pénzintézet munkájában. Ezért a kormány az elmúlt héten döntött arról, hogy kéri tagfelvételét a szervezetbe.

Az alapítók szándéka szerint az operatív működését az év végén kezdi meg az AIIB. Ezért az év második felében lehet arra számítani, hogy döntést hoznak a tagfelvételi kérelmekről, azt követően, hogy elfogadták a pénzintézet működési szabályrendszerét - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszerének fejlesztését, valamint a magyar vállalatok ázsiai piacokon történő megjelenésének erősítését várja a tárca attól, hogy az ország csatlakozik a szervezethez.

A tagság ugyanis lehetővé teszi, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben Magyarország is részt vegyen, illetve a magyar vállalatok hozzájáruljanak a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekhez.

A miniszter szerint az AIIB által finanszírozott projektek megvalósítása jelentős exportpotenciált rejt magában, illetve elősegíti a részvételt az új selyemút koncepció megvalósításában.