Az év második felében válhatunk AIIB-taggá

Magyarország az év második felében válhat az Ázsiai Infrastrukturális Fejlesztési Bank (AIIB) tagjává - mondta Szijjártó Péter szerdán az MTI-nek.
MTI, 2015. április 15. szerda, 11:59
Fotó: Reuters

Magyarország nem alapítóként kíván részt venni a szervezet létrehozásában, hanem csupán tagnak jelentkezett oda - hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter annak apropóján, hogy szerdán véglegesítették az alapító államok listáját.

Hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy részt vegyen a kínai kezdeményezésre, 100 milliárd eurós alaptőkével megalakuló pénzintézet munkájában. Ezért a kormány az elmúlt héten döntött arról, hogy kéri tagfelvételét a szervezetbe.

Az alapítók szándéka szerint az operatív működését az év végén kezdi meg az AIIB. Ezért az év második felében lehet arra számítani, hogy döntést hoznak a tagfelvételi kérelmekről, azt követően, hogy elfogadták a pénzintézet működési szabályrendszerét - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszerének fejlesztését, valamint a magyar vállalatok ázsiai piacokon történő megjelenésének erősítését várja a tárca attól, hogy az ország csatlakozik a szervezethez.

A tagság ugyanis lehetővé teszi, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben Magyarország is részt vegyen, illetve a magyar vállalatok hozzájáruljanak a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekhez.

A miniszter szerint az AIIB által finanszírozott projektek megvalósítása jelentős exportpotenciált rejt magában, illetve elősegíti a részvételt az új selyemút koncepció megvalósításában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Caleidos, 2015.04.15 12:20

,,A tagság ugyanis lehetővé teszi, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben Magyarország is részt vegyen, illetve a magyar vállalatok hozzájáruljanak a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekhez."

Nem hiszek kínai alapítású, de euró-alaptökével induló pénzszervezetben.
Örök vita lesz a különböző, meghatározó valuták közötti árfolyam. Ezt a problémát csak egy közös valutával lehet megoldani. Ahhoz pedig egy valódi kormányként viselkedő világkormány kell, amelynek fennhatósága alatt egy világbank működne egy világpénz alapján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html