Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt: ötéves lejárattal 1,25, tízévessel pedig 2 milliárd dollárnyit - hangsúlyozta Borbély László András. A tízéves, 5,4 százalékos kamatszinttel kínált kötvény iránt volt nagyobb érdeklődés - fűzte hozzá.

A 2013-ra vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelynek nagy részét 4-4,5 milliárd eurós deviza kötvény kibocsátással kíván finanszírozni az ÁKK; a keddi kibocsátással az éves kibocsátási terv kicsit több mint fele teljesült.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a befolyt összeget átváltották euróra - ez 2,5 milliárd eurót jelent - vagyis a teljes cash-flowját mostantól a magyar állam euróban fogja felvenni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem euróban bocsátotta ki az ÁKK a kötvényeket, Borbély László András elmondta: azt érdemes megnézni, hogy az adott időszakban melyik piacon van a legtöbb pénz, befektetői szándék, és hol lehet a legjobb hozamokat elérni. A vezérigazgató-helyettes kifejtette: jelenleg leginkább az amerikai befektetési alapok vannak kiéhezve arra, hogy nem amerikai állampapírokat is vásároljanak, mivel az amerikai állampapírhozamok rendkívül alacsonyak. "Ezért ők szívesen vásárolnak nagyobb kockázatú, de magasabb hozamú állampapírokat" - mondta Borbély László András.

Szólt arról is, hogy az ötéves kötvény euróban jelentkező költsége 4, a tízévesé pedig 5,2 százalék között van.

Borbély László András ismertette, hogy a kibocsátást előkészítő hétnapos befektetői találkozósorozat keretében 38 találkozón vettek részt az Államadósság Kezelő Központ és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői.