Az évtized végén még mindig lesz 150 ezer közfoglalkoztatott

Idén év végére 210 ezerre, jövőre pedig 190 ezerre csökkenhet a közfoglalkoztatottak átlagos létszáma - mondta Réthy Pál, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatási és logisztikai főosztályának vezetője kedden Budapesten.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 25. kedd, 13:39
Fotó: Reuters

A Belügyminisztérium szerint 2020-ban 150 ezerre csökkenhet a közfoglalkoztatottak száma - közölte a főosztályvezető az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén. Hozzátette, hogy - az eddig működő programtípusok mellett - új tevékenységekre, valamint a kis méretekben hatékony programok kiterjesztésére is szükség van a közfoglalkoztatottak támogatása érdekében.

A Start-munkaerőprogram idén felhasználható előirányzata 325 milliárd forint. Hangsúlyozta továbbá, hogy a közfoglalkoztatás nem cél, hanem foglalkoztatáspolitikai eszköz, amellyel szemben elsőbbséget kell élveznie a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatásnak, ezért a közfoglalkoztatásban dolgozók továbbjutását a nyílt munkaerőpiacra a kormány eddig is számos intézkedéssel (elhelyezkedési juttatás, munkavédelmi akcióterv, megváltozott munkaképességűek támogatása) segítette. (Nagyon válogatósak a magyar cégvezetők - egyre égetőbb a probléma.)

A legfontosabb programok idén a járási startmunka (95 milliárd forint, 74 ezer közfoglalkoztatott), az országos közfoglalkoztatási programok (43 milliárd forint, 36 ezer közfoglalkoztatott) és a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás (70 milliárd forint, 65 ezer közfoglalkoztatott) lesznek, emellett számos egyéb - többek között útépítéshez, szociális ellátáshoz, mezőgazdasághoz kapcsolódó - program is indul. A BM főosztályvezetője szerint erősíteni kívánják a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezeteket is, foglalkoztatási képességük növelését ezért a Fókusz pályázati program keretében további támogatásokkal segítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK