Mérsékelt optimizmus hatja át a jövő évi költségvetés tervezetét, amely abból indul ki, hogy a világgazdasági helyzet nem romlik, az európai válság nem mélyül - mondta Kovács Árpád.

A KT elnöke szerint 2015-ben folytatódhat az a gazdasági trend, ami 2013 végétől elindult. Ha nem is olyan mértékben, mint 2014-ben, olyan beruházási bummot csináltunk: 21 százalék környéki beruházási szintet értünk el uniós forrásfelhasználásban, hogy ennek a hatása azért mínuszosan jelenik meg. Még egyszer nem lehet ugyanezt megcsinálni. Egy jó bázisról még nagyobbat lépni szinte képtelenség, megtartani lehet ezt a pozíciót - véli a közgazdász.

Kovács szerint a költségvetési tervek akkor tarthatóak, ha nem következik be egy újabb világgazdasági cunami, háborús vagy politikai konfliktus.

A 2014-es büdzséhez képest a jövő évi tartalmaz újdonságot is. Jóval nagyobb tartaléka van, furcsa módon, mert a pénzbeli tartalékát éppen a kérésünkre emelték fel 40-ről 60 milliárdra. Azt jelenti, hogy a 3 százalékos hiányszint alatt - 2,4 százalék körül mozog - van, 0,6 százalék hátrálási lehetőség jelenik meg, ami átváltható pénzre, akkor ezeket a számokat még tudjuk hozni. A kormányzat a Költségvetési Tanács minden korábbi felvetését figyelembe vette a 2015-ös büdzsé tervezetének benyújtása előtt - derült ki  a szavaiból.

A kormány minden körülmények között eleget akar tenni az EU által meghatározott úgynevezett gazdasági követelménymutatóknak - mondta Kovács.

Az adóbeszedési hatékonyság növelésére tett lépésnek nevezte a NAV-hoz bekötött pénztárgépeket. Nagyon nagyot akarnak lépni a hatékonyság javulási lépéssel, ennek meg kell teremteni a feltételeit, ebben vannak a tanácsnak aggodalmai - tette hozzá az elnök.

A jövő évi büdzséből is az látszik, a kormányzat elkötelezte magát az uniós gazdasági előírások betartására. A kabinet az úgynevezett követelménymutatóknak, amiket az Európai Unió megfogalmaz, minden körülmények között eleget akar tenni - mondta Kovács.