Az idő sürget, de nincs döntés a pszichiátriai intézetről

Egy országos pszichiátriai és addiktológiai központra mindenképpen szükség van, ám ennek létrehozásáról még nem született hivatalos döntés - hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság mai sajtótájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2012. július 24. kedd, 18:05
Fotó: Napi.hu

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása óta romlott a pszichiátriai ellátás színvonala, hatalmasak a különbségek az ellátáshoz való hozzáférésben - állapította meg a közelmúltban elkészült ÁSZ jelentés, amely immár a költséghatékonyság oldaláról is alátámasztotta a szakma által már régóta megfogalmazott véleményt - mondta Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke. Mint kifejtette, továbbra sincs megegyezés abban a kérdésben, hogy milyen irányban kellene fejleszteni a pszichiátriai ellátórendszert, s nem lett kormányprogram a szakmai szervezetek - többek között az MPT - közreműködésével készített programból sem.

Ma is világszerte folyik a vita, hogy vajon az ideális ellátási forma az intézményi fekvő- vagy járóbetegellátás, vagy pedig a közösségi ellátás. A franciaországi Lille-ben 30 évvel indult strukturális változás eredményeként mára kialakult az a rendszer, melyben egymillió lakosonként 15-20 ágy biztosítja az ellátást.

Pedig szükség volna rá, hogy több cikluson átívelő megegyezés szülessen az ellátórendszer szerkezetének kialakításáról  - hangsúlyozta Lehóczky, hozzátéve, hogy euópai adatok szerint a lakosság egyharmadát érintik a pszichiátriai megbetegedések, s egyre romló mentális állapotokra utalnak a magyar vizsgálatok is. Nemzetközi felmérések szerint pedig a mentális megbetegedésekből adódó GDP veszteség csak a költségek szintjén  3-4 százalékos.

Sokszor évek telnek el a betegség jelentkezése és az orvoshoz fordulás között, pedig például a skizofréniánál ez az időtartam szorosan összefügg a hosszú távú gyógyulás lehetőségével.

Németh Attila, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház leendő főigazgatója, a szakmai kollégium pszichiátriai és pszichoterápiás tagozatának vezetője kiemelte, országos központra mindenképpen szükség van, s minden szinten fejleszteni kell a pszichiátriai ellátást. Mint fogalmazott, ez nem jelenti feltétlenül az ágyszám növelését, de legalább ne csökkentsék tovább a meglévő kapacitást, s együtt kellene kezelni a szociális és az egészségügyi szférát , mert a jelenlegi merev szabályok miatt sokszor a rendelkezésre álló forrás sem használható fel optimálisan.

Ugyan  a szakadék szélén álló járóbeteg ellátást a kormány megmentette, de a rendszer éppenhogy csak működik, ám azt a csapást, amit a 2007-es ágyszám csökkentés és az OPNI bezárása okozott,  mind a mai napig nem tudta kiheverni sem a pszichiátria sem az egészségügy - hangsúlyozta Németh.

Mint kifejtette, augusztus 1-től veszi át a Nyírő Gyula kórház főigazgatóságát, s a pályázatában szerepelt, hogy az intézményt országos pszichiátriai és addiktológiai centrummá kell fejleszteni, amiből akár az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) is "kinőhet". A Nyírő ágyainak kétharmada most is addiktológiai pszichiátriai, a maradék pedig neurológia és belgógyászati gyógyítást szolgál, mindazonáltal még a jövő kérdése, hogy ebből lesz-e OPAI fogalmazott Németh. Hozzátette, a megvalósítási tanulmány nagyon jól áll, de úgy tudja, egyelőre keresik a forrásokat a létrehozáshoz. A  potenciális lehetőség és a szándék megvan, a helyszínről azonban még nincs végleges döntés- tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, bár nem elképzelhetetlen, hogy a Nyírőből lesz az OPAI, de inkább abban gondolkoznak, hogy  a Nyírőn belül, azzal együtt párhuzamosan működve, nem több, mint 100 ággyal, speciális ambulanciával és speciális blokkokkal jöjjön létre az új központ. Németh egy olyan szoros együttműködést tartana elképzelhetőnek, mint amilyen korábban az OPNI és a Nyéki úti klinika között állt fenn.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.07.24 21:34

Most nézem és jót nevetek, hogy cikkhez a legszebb illusztrációt tették a fényképpel. Egy életerős, fiatal nőt stigmatizálnak pszichiátriai betegséggel amit ráadásul kórházban lehet csak kezelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.07.24 21:31

A cikk handabandázik.
A szkizofrénia évek óta jól felismert és kezelt betegség Magyarország nemzetközi szint.
A szkizofrének miatt semmiféle átalakításra nincs szükség nem, hogy sürgető.
A legégetőbb probléma a gyógyszerlobbi miatt "létrejött" majd egymillió antipszcihotikumfüggő kezelése.
A másik az indokolatlan és felesleges a kapacitásokat lekötő és hatalmas pénzeket felemésztő pszichiátriai "beteggyártás".
A pánikbetegség, depresszió nem igényel kórházi kapacitásokat.
Megfelelő betegfelvilágosításra és szakmai szintű kezelésre van szükség.
A kvalifikált pszichiáterek évek óta elhagyták hazánkat. a svéd Karolinska kórház pszichiátriai osztályának negyede magyar állampolgárságú.
Az ingyenélők tömege jött rá és használja ki, hogy pszichiátriai betegnek nyilvánítva nem kell részt vennie az ország építésében, sőt "jogszerűen" mások pénzén élhet szándékos önromboló életet.
Negyedére kell most azonnal csökkenteni a pszichiátriai betegekre fordítható összeget. Most lefogadom és állítom, hogy az öngyilkossági statisztika is javulni fog az intézkedéstől. Az első két év a nehéz ameddig a gyógyszerszint már nem okoz elvonási tüneteket.
...szomorú, hogy ezt a pszichiátriai szakma tudja a legeslegjobban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2012.07.24 20:41

Pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben,az emberek megváltozott életkörülményei miatt kialakuló pszichiátriai problémákat kezelni kéne.Egy kis csoportterápia pedig"nagyjainkra" is ráférne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html