A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A bolgár tudományos akadémia meteorológiai intézete november 1-jétől nem tudja finanszírozni ezt a szolgáltatást − közölte Nikola Szabotinov, az akadémia elnöke a Focus hírügynökséggel. A geofizikai intézet hasonló problémával küzd, ezért kénytelen felfüggeszteni az ország területén a földmozgások figyelését. Az ügy miatt a tudományos akadémia a kormányfőhöz és a pénzügyminisztériumhoz fordult, de hiába. A két intézet alkalmazottai már októberre is csak háromheti fizetést kaptak, s ez a helyzet a belátható jövőben sem fog változni. Az akadémia működési költségeire ugyanis évi 95−98 millió levára lenne szükség, de a jövő évi költségvetésben is csak 54 millió szerepel erre a célra.

A szófiai kormány határozott választ adott a tüntetéssel fenyegető tudósoknak: bejelentették, hogy további 5 millió levával, vagyis 9 százalékkal csökkentik az akadémia jövő évi költségvetését. Tavaly és idén már 40 százalékkal leszállították az Európa egyik legrégibb − alapítása 142. évfordulóját a napokban ünnepelt − tudományos akadémiájának nyújtott állami támogatást. Az intézmény nyilatkozatban jelentette be, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, ha nem módosítják a 2012-es büdzsé rájuk vonatkozó részét.

Már tavaly is többezres tüntetéseken tiltakoztak tudósok, egyetemi oktatók és hallgatók a kormány értelmiségellenes megszorításai miatt, most ezek újbóli kirobbanása várható. Szimeon Gyankov kormányfő nem is titkolja ellenszenvét − "feudális vénembereknek" titulálta az akadémikusokat. A közvetlenül a parlament mellett álló tudományos akadémia központi épületére fekete zászlókat tűztek ki.