BUX
38240

Az ilyen gyógyszertől óvakodni kell

Egyre kevesebb az utcákon, piacokon vagy a pult alatt árult hamis és illegális gyógyszer, de megnövekedett a weboldalakon és közösségi oldalakon árult készítmények száma. A magyarok a legtöbb hamis vagy illegális gyógyszert az interneten keresztül rendelik, amelyek iránt indokolatlan bizalommal vannak - legalábbis ez derült ki a május 13-20. között zajló nemzetközi Pangea VII fedőnevű akcióból.

Napi.hu, 2014. június 7. szombat, 12:03

Az akció ideje alatt az együttműködő magyar hatóságok 49 illegálisan működő weboldalt azonosítottak, melyek magyar nyelven a magyar fogyasztókat célozták meg hirdetéseikkel. Ezt követően próbavásárlásokkal gyanús étrend-kiegészítőket és gyógyszereket rendeltek az internetről. A beérkezett 24 különböző készítményt a GYEMSZI-OGYI laboratóriuma vizsgálta be. A laboratóriumi eredmények egyértelműen kimutatták: minden bevizsgált készítmény hamis vagy illegális volt - olvasható a hamisitasellen.hu portálon.

A hamis gyógyszerek összetétele, a csomagolás és a tabletták kinézete tért el az eredeti gyógyszerektől. Minden gyanús gyógyszer, amit internetes oldalon keresztül rendeltek be a hatóságok, hamisnak vagy illegálisnak bizonyult! A bevizsgált potencianövelők a legtöbb esetben az eredeti készítményekben megtalálható hatóanyag-mennyiség töredékét, 15-20 százalékát tartalmazták csak, azaz lényegében hatástalanok lettek volna, ha valaki alkalmazta volna őket. A bevizsgált fogyasztószereknél nemcsak mennyiségi problémák voltak, de többször nem az eredeti hatóanyaggal készültek. A bevizsgált étrend-kiegészítők egy része más összetevőkből állt, mint amit feltüntettek.

Az illegális szerek olyan készítmények, melyek nem rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel Magyarországon, ezért értékesítésük illegális. A bevizsgált minták között nem egy olyan készítményt találtak a GYEMSZI-OGYI laboratóriumában, ami amellett, hogy illegális volt, még hamis készítménynek is bizonyult: más mennyiségben tartalmazta, vagy nem azt a hatóanyagot tartalmazta, ami eredetileg dobozán, tájékoztatójában feltüntetett.

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent....

.... ha valaki hamis vagy illegális készítményeket alkalmaz - mondja Kőszeginé dr. Szalai Hilda, a GYEMSZI OGYI főigazgató-helyettese. A GYEMSZI OGYI laboratóriuma 24 mintát vizsgált meg, melyből 8 bizonyult hamisítványnak, a többi pedig illegálisnak.

Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta, 2014-ben az illegális antibiotikum készítmények és egyéb gyógyszerek kevésbé vannak jelen a magyar nyelvű illegálisan gyógyszert értékesítő honlapok kínálatában. Jelenleg ezeken az oldalakon főként életmódgyógyszereket árulnak, ellentétben a külföldi oldalakkal, ahol nem ritka a hamis antibiotikumok, rákgyógyszerek és egyéb gyógyszerek értékesítése sem.

Az akció ideje alatt a NAV  90 fajta gyógyszerkészítményt foglalt le 5 millió forint értékben, ami mintegy 7000 darab tablettát és 2500 ml folyékony gyógyszert jelent. Ezek között találtak potencianövelőket, és teljesítményfokozókat egyaránt. Háttér-információMájus 13-20. között 111 ország, köztük Magyarország negyedik alkalommal vett részt az Interpol által koordinált Operation Pangea fedőnevű akcióban. A hetedik alkalommal végrehajtott összehangolt és átfogó interneten zajló ellenőrzési sorozat célja, hogy a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmét felderítse, a potenciálisan veszélyes készítményeket kivonja a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működését megszüntesse.Magyarország részéről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működött együtt.A 200 hatósági szerv bevonásával szervezett, az Interpol lyoni központjából irányított nemzetközi akcióról itt olvashat még: Pangea akció: többezer illegális internetes webpatikát zártak be.