Az ilyen kút fúrásához nem kell terv - íme, az új javaslat

A házi vízigényt kiszolgáló, talaj- vagy pedig parti szűrésű vizet hasznosító kút fúrásához nem kell tervet készíteni, elegendő a kútfúró nyilatkozata arról, hogy szerepel a szakmai nyilvántartásban, a tervezett kút a hatályos műszaki és jogszabályi előírásoknak megfelel és a létesítéséhez szükséges berendezés, továbbá alapanyagok a rendelkezésére állnak.
Németh Géza, 2016. április 25. hétfő, 15:45
Fotó: Reuters

A belügyminiszter a kormány honlapján tette közzé a vízgazdálkodási törvény napirenden lévő módosításához a végrehajtási rendelet tervezetét. Ez kitér az évi 500 köbméternél több vizet nem hasznosító házi kutakra is. Ezek eddig kizárólag talajvizet hozhattak a felszínre ahhoz, hogy az engedélyezésükhöz elegendő legyen a helyi jegyző közreműködése. A talajvíz most kiegészült a parti szűrésű vízzel, tehát engedékenyebb lett a jogalkotó. Ezekhez a kutakhoz nem kell terv, elegendő a kivitelező megfelelőségi nyilatkozata.

Minden más esetben - ha például mélyebb vízrétegeket, karsztvizet érint a kút, vagy pedig az éves fogyasztás meghaladja az 500 köbmétert - már a vízügyi hatóság adja az engedélyt a kútfúráshoz - illetve a kút fennmaradásához is. Ezt már meg kell terveztetni az engedélyezéshez, az engedély igazgatási szolgáltatási díja 5 ezer forint.

A házi vízigényt szolgáló kutakat a vízgazdálkodási törvény módosítása után sem kell bejelenteni 2018 végéig.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK