Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 400-600 milliárd forintos többlethiány rejlik a 2013-as költségvetésben azon a 653,8 milliárd forinton felül, amit július 12-én elfogadott a parlament. A 2013-as költségvetés a kormány érthetetlenül korán terjesztette elő júniusban, hisz csak ezt követően állt elő munkavédelmi programjával - aminek nincs is fedezete a jövő évi költségvetésben. A makropálya is túlságosan optimista feltételezésekre épül, hisz idénre 0,1 százalékos, 2013-ra pedig már 1,6 százalékos növekedéssel számol. A javaslat még számol az MNB-re kivetendő tranzakciós illetékkel - amiből mintegy százmilliárd forintos bevétel származna.

Lefaragták a vitában a kamatkiadásokat, mondván, ha lesz IMF-megállapodás, akkor olcsóbb lesz a finanszírozás, ráadásul a vita során eltűnt a költségvetésből a százmilliárdos országvédelmi alap (rendkívüli tartalék) - így a rosszabb makrópálya ellensúlyozására már nem is lenne lehetősége a kormánynak. Rogán Antal frakcióvezető, a Fidesz képviselőcsoportjának sárvári évnyitó ülésén kijelentette, hogy a kormány és a Fidesz is tisztában van azzal, hogy a 2013-as költségvetés tervezete a jelenlegi formában nem menne át. A javaslatot végszavazás előtt véleményeznie kell a Költségvetési Tanácsnak is, amely az elmúlt hetekben több ízben is jelezte, hogy kétségei vannak a munkahelyvédelmi terv finanszírozhatóságával - így nagy a valószínűsége, hogy a tanács nem járult volna hozzá a javaslat elfogadásához.

Ezek ismeretében jelentette be hétfőn Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője - Varga Mihály IMF-főtárgyaló társaságában - hogy felfüggesztik a költségvetés vitáját, hogy ha születik megállapodás, akkor ne kelljen újratárgyalni emiatt a büdzsét. Rogán Antal elmondta: ha a hiteltárgyalások szeptember végén, október elején érdemben folytatódni tudnak, akkor nyitva hagyják a költségvetést, ha azonban a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak, a Fidesz-frakció inkább a büdzsé megszavazásának a híve. De - tette hozzá - ha a kabinet később ezt javasolja, ebben az esetben is készek a költségvetés módosítására.

A képet tovább bonyolítja, hogy Varga Mihály viszont úgy nyilatkozott, hogy a kormány szerint a 2013-as költségvetés makrópályájával nincs semmi probléma, ám azt elismerte, hogy az az IMF és az Európai Bizottság a kormánynál pesszimistábban ítéli meg a magyar gazdaság jövő évi növekedési kilátásait, noha szintén GDP-növekedéssel számolnak. Varga azt is elmondta, hogy a kormány a tárgyalási javaslatát megküldi kedden-szerdán a nemzetközi szervezeteknek, és ezután készen is állnak a tárgyalások folytatására. A kormány tárgyalási javaslatairól szólva kifejtette, csak olyan intézkedéseket támogatnak, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához.

Előveszik Simort és a "rossz IMF megállapodást"

A Fidesz szükségesnek tartja, hogy a parlament gazdasági bizottsága megvizsgálja a 2008-as EU/IMF-megállapodás megkötésének körülményeit és annak következményeit. Rogán Antal az ÁSZ 2011-es zárszámadási jelentésre hivatkozott, amelyben azt szerepel, hogy indokolhatatlanul gyorsan vette fel Magyarország 2008-ban a 20 milliárd eurós IMF-hitelt. (Valójában a kormány számára nem volt más választás, miután a pénzpiacokról nem tudott hitelhez jutni.) Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a parlamentben utalt arra, hogy nem akar 2008-as "rossz-hitelmegállapodást" az IMF-fel. Anno a szabályoknak megfelelően az MNB elnöke és a pénzügyminiszter írta alá a kérelmet az IMF-felé a tárgyalások indítására, így Rogán már most jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottságnak feltétlenül meg kell hallgatnia Simor Andrást és Veres Jánost.

Két táborra szakadt a kormány?

Budapesti döntéshozói körökben "két tábor" alakulhatott ki abban a kérdésben, hogy mennyire fontos a megállapodás az IMF-fel - erre a következtetésre jutott magyarországi látogatásán a Morgan Stanley stábja. Az elemzők szerint valószínűleg van egy frakció a kormányon belül - Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter közvetlen környezetében -, amelynek tagjai úgy gondolják, hogy az IMF-megállapodás megkötése jó döntés lenne bármilyen forgatókönyv megvalósulása esetén, a Fideszen belül mások azonban "jóval kevésbé lelkesednek" az IMF/EU-ellenőrzés iránt, hacsak ez nem válik elengedhetetlenül szükségessé.

 

A 2013-as büdzsé tervezési alapjai
20122013
GDP0,11,6
Háztartások fogyasztása-1,20,2
Export4,78,8
Import2,88
GDP (milliárd forint)2936630685
Életszínvonal mutatók (változás az előző évhez képest)
Bruttó bér-és keresettömeg5,65,1
Nettó átlagkereset1,74,8
Egy keresőre jutó nettó reálbér-3,20,5
Foglalkoztatottak száma1,22,2
Fogyasztói árszínvonal változása, évi átlag, %5,24,2
HUF/EUR árfolyam, éves átlag299,4299,4
HUF/USD árfolyam, éves átlag220,1220,1
Forrás: költségvetés