Az IMF sem hagyja szó nélkül a jegybanktörvényt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is foglalkozik a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokkal.
MTI-Eco, 2011. december 15. csütörtök, 18:10
Fotó: Napi.hu

Az IMF szóvivője, David Hawley Washingtonban egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a szervezet vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat. A szóvivő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra".

Csütörtök este az Európai Bizottság is aggodalmait hangoztatta a magyar jegybanktörvény tervezetét illetően.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó testületet aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét - hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője.

A szóvivő egyúttal hiányolta a témában a konzultációt az Európai Központi Bankkal. Az MTI-nek hozzátette, ezeknek az aggodalmaknak hangot is adott az IMF és az Európai Bizottság előkészítő missziója, Fellegi Tamás magyar főtárgyalóval tartott csütörtöki budapesti találkozóján.

A kormány szerda reggel nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.12.15 18:44

Azért feltünheár a kormánynak, hogy meg kéne várni amíg lejár a Simor mandátuma valamikor 2013.-ban... addig meg jól csinálja, hisz ráült a kasszára ami a pánikhelyzet miatt kötelező mutatvány..

szóval Viktorkám.. a cseh sör hüvössége az üdvözítő a magyar pálinka tüzessége helyett (csakhogy OV. hasonlatát plagizáljam ) avagy ne ugrájunk ki a lövészárokból ha lőnek ránk :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html