A pénzügyi válság komolyabban érintette magyar gazdaságot a magas államadósság és költségvetés hiány miatt, így a kiigazítás elkerülhetetlen – mondta James Morsink, az IMF delegációvezetője , a delegáció tíznapos látogatást lezáró sajtótájékoztatón. A már elfogadott és most tervezett intézkedések lehetővé teszik egy „rendes korrekció” végrehajtását. A magyar kormány kivétel nélkül teljesítette októberi vállalásait, ám a globális gazdaság kilátásai miatt ezek a vállalások is kevésnek bizonyulhatnak, hisz Magyarország finanszírozási helyzete továbbra is feszült. Az IMF ezért üdvözli az újabb - tegnap bejelentett – fiskális intézkedéseket.

Az IMF kifejezetten üdvözli a strukturális intézkedéseket – például a nyugdíjrendszerben – amely középtávon tudja csökkenteni a kiadásokat. A magas államadósság miatt kiemelten fontos, hogy a deficit meghatározott keretek között marad, illetve csökken. A másik fontos strukturális változtatás az adórendszer átalakítása: jó döntés, hogy az adóztatás a munkát terhelő elvonásoktól a fogyasztás irányába tolja el a kormány.

Az IMF 3-3,5 százalékos visszaeséssel számol Magyarországon 2009-re és reméli, hogy az államháztartás hiánya három százaléka alatta marad. A kormánynak nincs új deficitcélja, egyetért az IMF prognózisával – mondta Veres János pénzügyminiszter.