Az MNB-nek mindegy, hogy meddig gyengül a forint?

Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának (MT) tagja nem látja indokoltnak, hogy a jegybank változtasson a laza monetáris politikáján, de jelezte, hogy szükség esetén cselekednek majd.
Domokos László, 2018. június 14. csütörtök, 13:11
Fotó: Napi.hu

A magyar jegybank laza monetáris politikája összhangban áll az inflációs céllal, ezért nem szükséges változtatni az irányon - mondta Pleschinger Gyula külsős MTtag a a Reuters hírügynökségnek.

Jelenleg nem látok okot arra, hogy eltérjünk laza irányvonalunktól. A jegybanki inflációs cél csak valamikor a jövő évben teljesül.

Előfordulhatnak olyan piaci mozgások, amelyek átmenetileg erősítik az inflációt, de az (az MNB három százalék +/- egy százalékpontos) tolerancia sávjában maradhat - mondta Pleschinger egy jegybanki konferencia szünetében. Az MNB természetesen figyeli az olajár, a devizaárfolyamok és globális hatások alakulását.

Az Európai Központi Bank (ECB) a viszonyítási pont, hogy mit tesznek, mit gondolnak, mire számítanak. Ennek megfelelően cselekszünk, ha szükséges - fogalmazott Pleschinger.

Az utóbbi hetekben emelkedett a magyar államkötvények hozama, a forint árfolyama pedig több mint hároméves mélypontra gyengült csütörtökön az amerikai kötvényhozamok emelkedésének, valamint azoknak a kilátásoknak a következményeként, hogy az EKB várhatóan lezárja monetáris gazdaságélénkítő programját.

A forint árfolyama jelentősen gyengült csütörtökön. Reggel hét órakor még 320,91 forinton forgott az euró nemzetközi bankközi devizapiacon, délután fél egykor azonban már 322,41 forinton, 0,57 százalékos pluszban állt a jegyzés. Eddigi napi csúcsán 323,31 forintot kellett adni egy euróért, ennél utoljára 2015 januárjában volt gyengébb a forint, akkor az euróval szemben megközelítette a 327-es szintett - írta az MTI.

(Nagy bajban a forint: már látszik a 330-as euró)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2018.06.14 13:15

Vagyis _megint_ jön Kósa, hogy bennfentes kereskedéssel a megfelelő kör _nyerjen_ azon, amin a köz bukik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html