A hitelminősítő szerint a lépés csökkenti a magyar bankok likviditási kockázatait azáltal, hogy valószínűleg fokozatosan hosszú távú devizaforrásokkal cserélik le rövid lejáratú forrásaikat a bankok, és ezekkel refinanszírozzák hosszú lejáratú devizahiteleiket.

A Moody's megjegyzi azt is, hogy 2012-2013-ban csökkent a magyar bankok tőkeáttétele, a hitel-betét arány (a hitelminősítő módszertana szerint) 97 százalékra csökkent 2013 végére az egy évvel korábbi 105,7 százalékról. A devizanem szerinti összhang hiánya (mismatch) azonban jelentős maradt, így a devizaeszközöket és - forrásokat tekintve 235 százalék a hitel/betét arány. Megjegyzik, hogy az augusztusi adatok szerint a swapok a devizafinanszírozás közel 30 százalékát teszik ki.

Hitel-betét aránya alapján az Erste és az MKB számára lehet a legnagyobb kihívás a 100 százalékos likviditási mutató elérése - véli a Moody's, nem téve említést a hitel/betét aránya alapján 2013 végén szintén a kevésbé likvid bankok közé tartozó Raiffeisenről és CIB-ről.