BUX
37689

Az MNB 150 bázispontot vághat az idén

Tavalyi a gyorsuló gazdasági növekedéssel párhuzamosan nem javult érdemben az egyensúlyi helyzet, s az idén sem várható pozitív fordulat - derül ki az Inter-Európa Bank friss elemzéséből, amely 2005-re 150 bázispontos alapkamat-vágást vár.

NAPI Online, 2005. január 6. csütörtök, 13:20

Az IEB szakértői szerint az államháztartási hiány mérsékelt ütemű csökkentése és az alacsony lakossági megtakarítások miatt a folyó fizetési mérleg finanszírozásában az idén is a külföldi befektetőnek lesz döntő szerepe. Az alapkamatszinttel éppen ezen befektetők megtartása érdekében kell óvatosan bánni - vélik a szakemberek. A prognózis szerint az irányadó kamat az infláció csökkenésével párhuzamosan mérséklődhet, év végére 8 százalékos alapráta várható. Ez összesen 1,5 százalékpontos csökkentés jelent, amelynek kétharmada már az év első harmadában megvalósulhat.

A nemzetközi fellendülésnek köszönhetően a múlt évi gazdasági bővülést a beruházás és az export húzta. Az IEB elemzői 4 százalékos GDP-növekedést várnak a múlt évre, ám hangsúlyozzák, hogy a folyó fizetési mérleg kilenchavi hiánya 5,3 milliárd euróra rúgott, szemben az egy évvel korábbi 4,8 milliárddal. A teljes éves folyó hiány elérheti a GDP 9 százalékát, ami kérdésessé teszi a gazdasági pálya fenntarthatóságát. Egyre nagyobb esély van arra, hogy a Pénzügyminisztérium államháztartási hiányra vonatkozó 5,1-5,3 százalékos célkitűzése teljesül, bár ez jóval meghaladja a 4,6 százalékos deficitet - jegyzi meg az elemzés. Az idén 3,8-3,9 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,2-4,3 százalékos éves átlagos inflációval számol a prognózis, a folyó mérleg és az államháztartás hiánya ezzel párhuzamosan a GDP 8,5, illetve 5 százalékára csökkenhet.