Az MNB 50 milliárd forintért kötött ügyleteket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) tendert tartott, amelyen 50 milliárd forintért fogadott el ajánlatokat - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. március 14. szerda, 16:49
Fotó: Reuters

A jegybank a honlapján közölte: az öt éves futamidőn 10 milliárd forint, a tíz éves futamidőn 40 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 39,19 milliárd, illetve 94,28 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az öt éves lejáraton 10, a tíz éves lejáraton 40 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt és tíz éves MIRS-tenderen 20, illetve 17 bank vett részt.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2017. november 21-én döntött két nem-konvencionális eszköz - a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program - januári bevezetéséről, amelyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik.

Az MNB a döntés értelmében feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be annak érdekében, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbe hosszabb szakaszán is érvényesüljenek. A MIRS-eszközökről szóló terméktájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank - közölték.

A kamatcsere eszköz lényege, hogy segítségével a kereskedelmi bankok hosszú időre, 5-10 évre rögzített kamatozásúvá alakíthatják át forrásaikat. A MIRS 2018 első negyedévi keretösszege 300 milliárd forint, az egyes tenderek meghirdetett mennyiségéről az MNB dönt.

HOZZÁSZÓLÁSOK