Az MNB elégedett a kkv-hitelezéssel

Az MNB várakozásainak megfelelően alakul a kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelezése, tavaly éves szinten 3,6 százalékkal nőtt a szektor hitelállománya - mondta Fábián Gergely, az MNB igazgatója az M1-en.
MTI, 2016. február 29. hétfő, 11:30
Fotó: Napi.hu

Ez fontos szegmens, a kkv-k adják a gazdasági növekedés nagy részét, és e cégek vannak a legjobban ráutalva a helyi bankok hitelezési aktivitására. A növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszában aláírt szerződések révén felvett hitelek folyósítása 2016 elején várható, ami ismét egy nagy lökést adhat majd a kkv-k hitelezésének.

A bankok éltek a piaci hitelprogram kínálta lehetőségekkel és február végéig az 1000 milliárd forintos keretből 760 milliárd forintot használtak fel. Az egynegyedes szabály révén a bankok azt is vállalták, hogy közel 200 milliárd forinttal növelik a kkv-nak nyújtott hitelállományt, ami 5 százalék feletti növekedést jelent majd.

A lakossági hitelállományról elmondta, hogy bár eddig elsősorban a használt lakás piacra terelődött a kereslet, azonban azt várják, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására az új építésű lakások iránt is megnő majd az érdeklődés.

HOZZÁSZÓLÁSOK