Az MNB: indulnak az eurólikviditást nyújtó tendereket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a növekedési hitelprogram III. pillére keretében 2013. június 3-ától heti rendszerességű eurólikviditást nyújtó devizacsere (FX-swap és currency interest rate swap) tendereket tart, összesen 8 különböző futamidő mellett - közölte a jegybank pénteken.
MTI, 2013. május 24. péntek, 10:06

A közlemény szerint a program III. pillérével az MNB célja a magyar gazdaság rövid lejáratú külső adósságának és az MNB kéthetes kötvényállományának együttes csökkentésén keresztül az ország külső sérülékenységének mérséklése.

A jegybank április elején jelentette be a három intézkedésből álló programot. Az első két pillér értelmében a jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatja. Másrészt 250 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy a kkv-k devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre váltsák.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

A pénteken közölt, az MNB honlapján olvasható részletes tájékoztató szerint a tenderek aktuális feltételeit minden hét első kereskedési napján hirdetik meg 10 órakor, az eredményhirdetés időpontja 12 óra.

mnb
HOZZÁSZÓLÁSOK