Meglepetés volt az élelmiszerárak megugrása, mivel nemzetközi szinten áresés volt jellemző - mondta Kondrát Zsolt, az MKB bank közgazdásza a KSH novemberi inflációs adatait értékelve. Az, hogy ennek az árfolyam gyengülése volt az oka, azt korai lenne még kimondani. Az iparcikkek például októberben drágultak a vártnál nagyobbat, most azonban nem történt változás.

Januártól drágít a gyenge forint

Hosszú távon biztos lesz a gyengébb forintnak hatása, amennyiben tartósan a mai szinten marad. Az euróval szembeni 260-280-as kurzus lenne az, ahol ez elkerülhető lenne, azonban 290, főleg 300 fölött biztos, hogy drágításhoz vezet. Arról, hogy az elmúlt két hónap egyszeri megugrásai már a forintkurzushoz kötődnek-e, csak később lehet biztosan beszélni, amikor már kezd látszódni egy összkép a tendenciáról.

A forintkurzus változása valószínűleg a jövő év első hónapjaiban jelenik meg - számol Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. A készletek kifutnak, a kereskedők átgondolják, hogy milyen árfolyam mellett tervezzék meg az évet.

Mindez jövőre jelentősen felnyomhatja az árakat, annak ellenére, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai jobb esetben stagnálnak, a munkanélküliségi adatok nem biztatóak, miközben a cégek sem terveznek béremeléseket. Egy jövő évi európai recesszió és a világgazdaság gyenge teljesítménye a nyersanyagárak oldaláról sem eredményez majd nyomást. Mégis, a hatósági áremelések, az adóemelések, valamint az árfolyamgyengülés olyan lényegi kockázatot hordoz magában, amely akár 2012 egészében 5 százalék közelében tarthatja az árindexet. (A Napi-konszenzus jövőre átlagosan az árak 4,7 százalékos emelkedését várja, amely év végére 4 százalékra csökkenhet.)

Januárban hátradől a jegybank

Az azonban biztató, hogy a maginfláció és a piaci szolgáltatások még ha enyhén felfele is araszolnak, 3 százalék körül maradtak. A mostani adatok alapján azt meg lehet állapítani, hogy nem a magángazdaságból, hanem a kormányzati intézkedésekből, esetleg az árfolyamváltozásból ered az infláció. Ebből az utóbbira pedig a jegybank képes hatni.

A jövő keddi kamatmeghatározó ülésén a monetáris tanács (mt) vélhetőleg 25 bázispontot emelhet a rátán - mondta Kondrát. Az utolsó ülésen 50 bázisponttal 6,5 százalékra emelt irányadó kamat szintjét 7 százaléknál nem igen várják ma magasabbra, így nincs olyan messzi a csúcs, hogy rögtön meg kelljen lépnie az mt-nek.

A döntést vélhetőleg az árfolyam (és a kockázati felár) megítélése határozza majd meg elsősorban. Ha mondjuk 310-hez térne vissza az euró, elképzelhető egy 50-es emelés, ugyanakkor ha az EU-IMF-megállapodásról pozitív hírek kerülnek ki és ez a forintkurzust tartósan meg tudná erősíteni, akkor akár a szigorítás is elmaradhat.

Az adóemelések hatásainak kiesésével 2013 második negyedévében elérhetővé válhat a 3 százalékos inflációs cél - tette hozzá Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ennek ellenére az MNB további kamatemelésre kényszerülhet a pénzügyi stabilitási kockázatok, a gyenge forintárfolyam és az igen magas kockázati felárak miatt, így a jövő héten nem kizárt egy újabb kamatemelés, amit részben az IMF-fel folytatott tárgyalások, ill. a nemzetközi környezet alakulása befolyásolhat. Mindezek mellett az MNB-nek azt is figyelemmel kell követnie, hogy a jövő évi adóemelések esetleges másodkörös hatásai megjelennek-e az várakozások alakulásában.

A novemberi infláció már önmagában érv lehet egy kamatdöntés mellett - véli Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője, aki decemberre még egy 50 bázispontos emelést vár. Ha a Valutaalappal záros határidőn belül sikerül megállapodni - márpedig ez most a finanszírozás bizonytalansága miatt szükséges -, akkor januárban maradhat a 7 százalékos ráta, és nem kell további emelésben gondolkodni.