Az MNB látja, hogyan törhet ki Magyarország

Ha nem sikerül magasabb beruházási rátát elérni, az érdemi felzárkózásra sincs sok esélye a magyar gazdaságnak.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 11:37

Az elmúlt években a magyar gazdaság egyensúlyi mutatói jelentős mértékben és tartósan javultak, de a fenntartható növekedés dinamizálásához további lépések szükségesek- állapítja meg a jegybank növekedési jelentése. A jelenleg megfigyelt beruházási rátát hosszabb távon is kivetítve a magyar gazdaság fenntartható növekedési üteme 2,5 százalék körül alakulhat, ami a felzárkózási kilátásokat illetően évi mindössze kb. 1 százalékos felzárkózási ütemet jelenthet. A hazai beruházási ráta 25 százalékos értéke mellett akár 3,5-4 százalékos növekedési potenciál elérése is elképzelhető - vélik az MNB szakértői.

A jelentés megállapítja, hogy Magyarország a globális válság kitörését követően növekedési modelljének alapvető módosítására kényszerült. A válság előtt felhalmozott adósságok tartósan korlátozták a belföldi kereslet élénkülését, azonban a hosszabb távú növekedési képességet meghatározó strukturális tényezők 2011-et követően fokozatos javulást mutattak. A kormányzati intézkedések főként a nemzetközi összevetésben rendkívül alacsony munkapiaci aktivitás növelését célozták, miközben az új Munka Törvénykönyv növelhette a munkapiac rugalmasságát. A munkapiaci aktivitás érdemben emelkedett, ugyanakkor a válság óta erősödő migráció új kihívásként jelentkezik. A reál munkaköltségek alkalmazkodása hozzájárulhatott ahhoz, hogy a foglalkoztatás előbb tért vissza a válság előtti szintre, mint a kibocsátás.

Lesz még ilyen jelentés
Az MNB a jövőben éves rendszerességgel megjelenő Növekedési jelentése a magyar gazdaság hosszabb időhorizonton mutatott fejlődési pályájáról, illetve az azt meghatározó legfontosabb tényezőkről nyújt átfogó elemzést. Az aktuális jelentés fókuszát a hazánk EU-s csatlakozása óta eltelt időszak képezi, kiemelve a válság óta lezajlott hazai és nemzetközi gazdasági változásokat. Emellett felhasználva a 2008-as válság óta a szakirodalomban megjelent módszertani újításokat, becsléseket készítünk a fenntartható növekedés ütemére vonatkozóan, amiből kiindulva következtethetünk az előttünk álló évtizedek lehetséges növekedési pályájára is.

A beruházási ráta több éves süllyedése a 2013-as fordulatot követően az idén már az erősebb növekedési potenciállal rendelkező visegrádi országokhoz hasonló szinten alakul. A tőke- és munka-tényező felhasználásának hatékonysága továbbra is alacsony, amiben meghatározó szerepe lehet a gazdaságot változatlanul jellemző erős dualitásnak.

Dinamikusabb felzárkózási pálya eléréséhez a beruházási ráta további jelentős emelkedése szükséges. Az MNB modelleredményei szerint a 3,5-4 százalékos növekedési potenciál elérése a beruházási ráta 25 százalékos értéke mellett képzelhető el. A jelenleg megfigyelt beruházási rátát hosszabb távon is kivetítve a magyar gazdaság fenntartható növekedési üteme 2,5 százalék körül alakulhat, ami a felzárkózási kilátásokat illetően évi kb. 1 százalékos felzárkózási ütemet jelenthet. A beruházási ráta emelkedését a jövedelmezőségi kilátások további, tartós javulása támogathatja.

Az elemzés szerint a magyar gazdaság csak a belföldi szereplők viselkedésének tartós megváltozása mellett törhet ki a növekedés és egyensúlytalanság korábban évtizedeken keresztül megfigyelt kettősségéből. A 2013-ban újrainduló felzárkózás nem járt az egyensúlyi mutatók korábban látott romlásával. Előretekintve a beruházási ráta növekedéséhez szükséges finanszírozást leginkább a vállalati termelékenység erősítése, a költségvetés finanszírozási igényének további mérséklése és a stabilabb külső finanszírozást jelentő EU-s források, valamint külföldi működő-tőke bevonása segítheti.

A globális környezet változása továbbra is alapvetően meghatározhatja a hazai növekedési kilátásokat. A válságot követően a világgazdaság növekedése tartósan mérsékeltebben alakulhat, miközben a válság kitörése után is növekvő adósságszintek mellett a kilábalást övező kockázatok erősek maradnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mercury, 2014.11.05 18:45

Én tudom mire gondolnak az MNB -ben: TÖBB ADÓ, TÖBB ADÓ, TÖBB ADÓ.

A haverok kitömése milliárdokkal, a versenytársak megnyomorítása állami eszközökkel (NAV)olyan igazi demokratikus módon.

Vajon ez a tengernyi mocskoseus pénz amit a maffia kioszt magának hová vándorol? Kajmán szigetek? Svájc?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.11.05 18:36

TOVÁBB INVESZTÁLNAK A KKV-k, 10 911 vállalkozás kapott hitelt

Megérkeztek az adatok: így dübörög Matolcsy hitelprogramja
2014. november 5. 15:32

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában, tavaly október 1-je óta 452 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a kis- és középvállalkozások - közölte az MNB. Az adatokból az is kiderült, hogy közel 50 milliárd forinttal nőtt októberben a leszerződött hitelek összege.

Stabil növekedés, kiszámítható pénzügyek: segítünk az indulásban!

Az MNB friss adatai szerint idén október 31-ig bezárólag összesen 452 milliárd forintnyi hitelről kötöttek szerződést a kkv-k az NHP második szakaszában, ebből 369,7 milliárd forintot folyósítottak már. Az elmúlt egy hónapban 50 milliárd forintról kötöttek szerződést.

További érdekes adatok:
Az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 60 millió forint, az EU-s hiteleké 36 millió forint volt,
az új beruházási hitelek átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 1,9 év, az EU-s hiteleké 1,4 év,
10 911 vállalkozás kapott hitelt,
15 306 ügyletet kötöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.11.05 17:38

KUTATÁS ÉS INNOVÁCIO A TOVÁBBI GAZDASÁGI NŐVEKEDÉS EGYIK LEGFONTOSABB FELTÉTELE.

Magyarországnak a térség kutatási és innovációs centrumává kell válnia.

Pálinkás József, az MTA leköszönt elnöke új feladatot kapott - ő felel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért, a GDP 1,8 százalékával gazdálkodhatnak majd.

Jön az NKFIH - sok-sok pénz jut kutatás-fejlesztésre:

A következő fejlesztési ciklusban mintegy 700 milliárd forint uniós forrás jut kutatás-fejlesztésre, mely körülbelül kétszerese az ezt megelőző időszakban felhasznált összegnek.

A kormány tervei szerint rövid időn belül a jelenlegi 1,4-ről 1,8 százalékra növelik az erre a területre fordított GDP-arányos költést.

FONTOS:

A kutatással foglalkozok fizetését magas szintre kell emelni, a kűlfőldi elszivás ereje nagy.

Be kell vonni neves kűlfőldi szakembereket a magyar kutatásba.

A kutatás-fejlesztési, innovációs eredmények többsége csak megfelelő nagyvállalati környezetben hasznosul.

A következő években kutatás-fejlesztésre fordítható forrásoknak mindenekelőtt a gazdasági fejlődést kell szolgálniuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bow-11Mano, 2014.11.05 16:40

A Matolcsy féle bagázs egyetlen megállapításával sem értek egyet. Minél többet tudunk meg a 2015. évi költségvetés sarokszámairól,a tervezett állami nagyberuházásokról, amelyek sem munkahelyek létesítését, sem termelő beruházást nem irányoznak elő, valamint a már 2016-ra halasztott tervekről, annál pesszimistábban ítélem meg gazdasági növekedési lehetőségeinket.A kormány is a kkv-tól és külgazdasági kapcsolatok fellendítésétől várja elsősorban az export és a növekedés fellendítését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.05 15:18

ez bizony egy meglepően ortodox elemzés az unortodox mnb-től! pedig a címet olvasva elsőre nagyon megijedtem...

..."A jelenleg megfigyelt beruházási rátát hosszabb távon is kivetítve a magyar gazdaság fenntartható növekedési üteme 2,5 százalék körül alakulhat, ami a felzárkózási kilátásokat illetően évi kb. 1 százalékos felzárkózási ütemet jelenthet. A beruházási ráta emelkedését a jövedelmezőségi kilátások további, tartós javulása támogathatja..."

a jelenleg megfigyelt beruházási ráta legnagyobb részben a választási évhez kötődő nagyszabású állami beruházások és az eu-s pénzek gyorsított lehívásának köszönhető. fenntartható fejlődésről szó sincs. ergo nem érdemes a "jelenlegi beruházási rátát" kivetíteni...

a jövedelmezőségi kilátásokat pedig kilátástalanná teszi a kormány ad hoc "extraprofit" adópolitikája.

ezen kívül többnyire egyetértek az mnb kifejezetten ortodox gazdasági elemzésével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html