Az MNB ma 150 milliárd forintos üzletet kötött

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy hónapos, és első alkalommal, hat hónapos lejáratú, úgynevezett "finomhangoló" devizaswap-tendert tartott hétfőn, a jegybank a banki ajánlatokat 150 milliárd forint értékben fogadta el.
Domokos Erika, 2017. május 2. kedd, 17:21
Fotó: Napi.hu

Az MNB a honlapján kedden közölte: az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 351 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot, a hat hónapos lejáraton pedig a 317 milliárd forint ajánlatból 50 milliárd forintot fogadott el. Mind az egy hónapos, mind pedig a hat hónapos swaptenderen 8 bank vett részt - írja az MTI.

A hétfői lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 600 milliárd forint. Ebből az egy hónapos futamidejű állomány 450 milliárd forintot, a három hónapos állomány 100 milliárd forintot, a hat hónapos állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Emlékeztettek, az MNB monetáris tanácsa tavaly szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, ha érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK