Az MNB mindenkit feljelent és személyeskedik

Róna Péter az MNB fb-tagja beszélt reggel a tévében, majd gyorsan közölte a jegybank, hogy "Róna bizonyára az általa remélt üzleti nyereség elmaradása miatti csalódottsága miatt kifogásolja és tünteti fel hamis színben az MNB ingatlanvásárlásait".
Napi.hu, 2014. április 17. csütörtök, 13:15
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) mindent meg szabad tennie, ami nincs tiltva - ezzel érvelt a jegybank jogásza azzal kapcsolatban, hogy összesen százmilliárdnál is többet költ az MNB új vezetése ingatlanokra, antik hegedűre és festményekre - mondta Róna Péter az ATV-n csütörtök reggel. A jegybank felügyelőbizottságának (fb) tagja szerint ugyanakkor ezen elmélet szerint akár egy fagyizót is működtethetne a nemzeti bank. Azt mondta, az MNB közintézmény, azzal foglalkozhat, amire felhatalmazása van, hiszen az adófizetők pénzéről van szó. A költekezésre nem ad jogalapot a jegybanktörvény, nincs ilyen felhatalmazás benne.

Az MNB az Index szerdai cikke után közölte: büntetőfeljelentést tesz a portál ellen, mondván, az írás hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas. Róna szavai szerint az Index által megírt információk többsége helytálló, még az is, hogy egy antik hegedűt is megvásárolna a nemzeti bank, hogy Lajkó Félix rendelkezésére bocsássa.

Az Index írása nyomán szerdán Pápa Levente, az Együtt-PM Szövetség politikusa bejelentette, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Majd csütörtök dél körül a jegybank közölte: büntető feljelentést tesz Pápa ellen. Az MNB feljelentésének alapja, hogy Pápa közleményében az MNB gazdálkodását érintő megalapozatlan, valótlan állításokat fogalmaz meg, amelyek alkalmasak arra, hogy megingassák a jegybank törvényes működésébe vetett közbizalmat.

A jegybanki kommunikáció nem feledkezett meg Rónáról sem. Egy másik közleményben bejelentették, hogy:

- Az MNB törvényes működését mind az Állami Számvevőszék, mind az MNB felügyelő bizottsága és belső ellenőrzési szervezete rendszeresen ellenőrzi, amelyek a 2013-2014. évi tevékenységgel kapcsolatosan jogsértésre utaló megállapítást nem tettek, ilyet az fb Országgyűlésnek benyújtott jelentése sem tartalmaz.

- A jegybank a korábbiakban is folytatott a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó, kulturális támogató tevékenységet, ennek keretében került sor például a Magyar Tudományos Akadémia részére térképgyűjtemény vásárlására 100 millió forint értékben, valamint Barend van Orley: Krisztus az olajfák hegyén című olajfestményének megvásárlására a Szépművészeti Múzeum részére 275 ezer euró értékben és más műkincsek megvásárlására is.

Az MNB Értéktár programjához hasonló tevékenységet folytat és jelentős művészeti gyűjteménnyel rendelkezik az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol és a brit jegybank is.

- A Magyar Nemzeti Bank vezetése a hazai és a nemzetközi jegybanki gyakorlatban is ismert kulturális misszió folytatása érdekében döntött az Értéktár program meghirdetéséről, ennek szakmai felügyeletére felállításra került a kulturális nemzeti intézmények vezetőiből álló tanácsadó testület, az MNB igazgatósága elfogadta a tanácsadó testület működési szabályait, ugyanakkor éppen az alapos és körültekintő előkészítés időigényére is tekintettel műkincsvásárlásra és ezzel kapcsolatos kifizetésre nem került sor. Így az MNB nem vásárolta meg sem a sajtóban megjelent Andrea Guarnieri hegedűt, sem pedig Pieter Brueghel festményét és a Balkan Fanatik együttest sem támogatja, ezért a támogatás érdekében az együttes meghallgatására sem kerülhetett sor.

- Az MNB igazgatósága által ingatlan vásárlásra és felújításra jóváhagyott keretből a bank a 2013-2014 években összesen három ingatlant vásárolt 4,2 milliárd forint értékben. Ebből kettőt az MNB állami tulajdonú ingatlanra vonatkozó nyilvános pályázat nyerteseként szerzett meg, egy további ingatlant pedig egy szakmai érdekképviselettől vásárolt meg az MNB törvényben meghatározott feladatok ellátására.

- Róna Péter néhány hónappal ezelőtt javaslatot tett arra, hogy az érdekeltségébe tartozó ingatlanban béreljen az MNB nagyobb területet. Az MNB vezetése ezt az ajánlatot megfontolás nélkül visszautasította éppen Róna és az fb védelme, valamint az MNB törvényes működésének megőrzése érdekében, hiszen olyan helyzet állhatott volna elő, hogy az fb az MNB és az MNB egyik tagja közötti jogügyletet lett volna kénytelen vizsgálni. Emiatt Róna bizonyára az általa remélt üzleti nyereség elmaradása miatti csalódottsága miatt kifogásolja és tünteti fel hamis színben az MNB ingatlanvásárlásait - tette hozzá a jegybank a közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.18 11:09

@RonaGyuri:

http://www.snb.ch/en/iabout/assets Ez a svájci központi bank oldaláról a befektetésekről


Ez a Bundesbank oldaláról való:

Focused primarily on paintings, works on paper and sculptures from German-speaking countries, the Bundesbank?s collection today comprises several thousand oeuvres which are on display at the Central Office in Frankfurt am Main as well as at the nine Regional Offices and their associated branches. In its entirety, the collection offers an insight into different artistic developments in the 20th and 21st centuries. Works by young artists, such as those showcased in the series of exhibitions "Perspektiven der Gegenwart" [Contemporary Perspectives], round off the collection and draw in fresh inspiration.

Mindig is kortársakat gyűjtöttek és maguknál tartották-kiállították.

Az MNB-féle vásárlás a lopás egy formája, ahogy most tervezik.

A közpénz lopásáé.

Semmi kifogásom sincs az ellen, hogy gyűjtsenek: nagyon jó dolog. Követendő - de hegedűt Lajkó Felixnek?

A kultúra támogatása is támogatandó, de annak is van a közösség által ellenőrzött módja - nem olyan, amiylet az MNB válaszott.

Szokás szerint: legitim célok illegitim eszközökkel.

Ez a Kétharmad alapvető jellemzője. Ettől illegitim minden megmozdulásuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.18 10:43

@Blama: a témához; a bankok befektetési céllal (vagy rongyrázásból)valóban vesznek (és/vagy lefoglalnak adóság fejében) saját célra műkincseket is. Én nem tudok ilyenről jegybanki példát. Délamerikai diktátorokról rebesgetnek ilyeneket, de bizonyítani nem tudták! =))
De olyanról végképp nem, hogy a piaci értéket messze felülmúló (több közvetítőn keresztül) áron, ráadásul azért hogy másoknak ajándékozza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.18 10:37

@Blama: ne erőlködj, ez a szerencsétlen alkesz csupa olyan fogalommal vakdalkozik (bocs a szóviccért), amiről lövése sincs, hogy mit jelent! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.18 09:14

Némi értetlenséget vélek felfedezni itt a fogalomhasználatban.

A náci barom régiségről beszél, ami alatt a nagymama-korabeli vagy esetleg még régebbi, legfeljebb barokk dolgokra gondol.

A bankok azonban - és olykor a központi bankok is - elsősorban kortárs művészetet vesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.18 09:12

@jobbajobb: Sz@ros gatyát nem kellene pitbull módjára védeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html