Idén áprilisban a fogyasztóiár-index év/év alapon -0,1, a maginfláció 2,3 százalék volt. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,2 százalék volt. Az infláció 0,2, míg a maginfláció 0,4 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Az inflációs ráta csökkenését elsősorban az üzemanyagárak éves indexének mérséklődése okozta, ám ezt leszámítva is általánosan mérsékelt árdinamikát figyelhettünk meg - áll a jegybank értékelésében.

Inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) csökkentek az előző hónaphoz képest. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

Az iparcikkek árai az előző év azonos időszakához képest nem változtak. A rendkívül volatilis repülőjegyáraktól szűrt nem-tartós iparcikkek inflációja továbbra is visszafogott dinamikát mutatott2. A havi frekvencián jelentős ingadozású tartós iparcikkek árai háromhavi emelkedést követően az elmúlt hónapban csökkentek. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek. A termékkör árindexének alakulását mérsékelte a banki díjemelések visszavonásának inflációcsökkentő hatása. A szolgáltatások szélesebb körében ezen hatást kiszűrve is az utóbbi években jellemző, mérsékelt áremelkedést figyelhettünk meg. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje csökkent az előző hónaphoz képest. Áprilisban főként a tejtermékek hatottak az áremelkedés irányába, amelyet ellensúlyozott több termék árindexének mérséklődése - olvasható a közleményben.

Érdekes az írás végén található táblázat, ami a -0,1 százalékos inflációt bontja fel többféleképpen. A legérdekesebb, hogy az adóhatásoktól szűrt maginfláció 0,8 százalék, az egyéb hatások pedig -0,9 százalék. Az utóbbiban főként a rezsicsökkentés, illetve a dohány-árrés emelés hatása jelentkezik egyszeri hatásként.