Az MNB százmilliárdos üzletet kötött hétfőn

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott, a beérkezett 125 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot fogadott el - írta az MNB honlapjára hivatkozva az MTI.
Domokos Erika, 2017. február 20. hétfő, 20:12
Fotó: Napi.hu

A jegybank honlapján közölte: az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 160 millió euró (50 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 407 millió euró (125 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 100 milliárd forint értékben kötött üzletet. A tenderen 6 bank vett részt.

A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 400 milliárd forint.

Az MNB monetáris tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - írják.

HOZZÁSZÓLÁSOK