A hónapban az év/év fogyasztóiár-index mínusz 0,3, a maginfláció 2,5 százalék volt. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,4 százalékos értéket mutatott. Az infláció 0,2 százalékponttal csökkent, míg a maginfláció nem változott az előző hónaphoz képest.

A jegybank inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatói (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest. A mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

A mobil és az internet emelte a piaci szolgáltatások árait

Az iparcikkek árai nem változtak az előző év azonos időszakához képest. A nem-tartós iparcikkek inflációja továbbra is visszafogott dinamikát mutatott. A tartós iparcikkek árai az előző hónapot követően ismét csökkentek.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,4 százalékkal nőttek, mely az utóbbi években jellemzőnél enyhén magasabb árdinamika. Ezt részben a mobiltelefon és internet árnövekedése magyarázza.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest, melyet főként a tej és tejtermékek árindexének emelkedése okozott.

A fogyasztóiár-index 2014. júniusban (éves változás, %pont)
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlyuk 31,3 százalék)0,4Egyéb tételek hozzájárulása-0,7
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék)0,7Egyéb tételek hozzájárulása-1,0
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék)0,9Egyéb tételek hozzájárulása-1,2
Forrás: KSH, MNB-számítás