Az MNB szerint magasabb lehet 2016-os hiány a tervezettnél

A jövő évi költségvetés GDP-arányos hiánya a kitűzött 2,0 százaléknál valamivel magasabb 2,2 százalék lehet jövőre, mert egyes adóbevételek és a vagyonértékesítésből várt bevételek várhatóan elmaradnak a törvényjavaslatban előirányzottól - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2016. évi elfogadott költségvetésről készített, pénteki elemzésében.
MTI-Eco, 2015. augusztus 14. péntek, 14:37
Fotó: Napi.hu

A Költségvetési Jelentés című kiadványában a jegybank megállapítja, hogy 2015-ben és 2016-ban is teljesülni fog az alaptörvény adósságszabálya: 2015. év végére 75,6 százalékra csökkenhet a GDP-arányos bruttó államadósság a 2014. év végi, változatlan forint/euró árfolyammal kalkulált prognózisuk szerint, amit a dinamikus gazdasági növekedés fennmaradása és az államháztartás mérsékelt nettó finanszírozási igénye egyaránt támogat.

Előrejelzésük szerint 2016 végére 73,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos bruttó államadósság. Az adósságképlet módosulásának következtében az államadósság 2016-os alakulása várhatóan teljesíti a stabilitási törvény idén életbe lépett előírásait is. Az adósságpályára nézve az alapprognózishoz képest pozitív kockázatot jelenthetnek a tovább csökkenő hozamok, negatívat pedig a dollár erősödése az euróhoz képest és az uniós támogatások esetleges előfinanszírozási igénye - írták.

Az MNB kifejti, 2015-ben teljesülhet a költségvetési törvényben kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos ESA-hiánycél, amelyhez azonban a GDP 0,1 százalékát kitevő Országvédelmi Alap törlése szükséges. Az MNB kitért a 2015. évi költségvetési törvénynek az Országgyűlés által június 9-én elfogadott módosítására is, amely szerint a központi költségvetés pénzforgalmi kiadásai 62 milliárd forinttal, a bevételek 47 milliárd forinttal, összességében a pénzforgalmi hiány 15 milliárd forinttal emelkedik. A törvénymódosítás az ESA-hiányt 52 milliárd forinttal emeli, szemben a pénzforgalmi hiány 15 milliárd forintos növekedésével.

A két egyenleg közti eltérés két tételre vezethető vissza: egyrészt a BKV-tól történő adósságátvállalásra, másrészt az Erste-bankban történő részesedésvásárlásra. A BKV adósságának átvállalása pénzáramlással nem jár, ezért a pénzforgalmi hiányban nem jelenik meg. Ezzel szemben az ESA-módszertan szerinti hiányt növeli, mert a BKV a statisztikai értelemben vett kormányzati szektoron kívül álló vállalat.

Az Erstében történő részesedésvásárlással fordított a helyzet. Az ügylet pénzforgalmi kiadással jár, de az ESA statisztikában csak pénzügyi művelet, ezért nem befolyásolja az államháztartás ESA hiányát.

Kiemelik: az új kiadások és az adósságátvállalás a GDP 0,2 százalékával növelik az államadósságot. A pénzforgalmi egyenleg 15 milliárd forintos növekedésén túl az államadósság részét képezi a BKV adósságkonszolidációja is, aminek eredményeként összesen 67 milliárd forinttal nőhet mind a stabilitási törvény szerinti, változatlan árfolyamon számított, mind az uniós módszertan szerinti államadósság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.08.16 18:00

@tegnaputan:


Az éves kamatfizetési kötelezettsége Magyarországnak 1300 milliárdról, 2015-re 1150 milliárdra csökken. (ÁKK)

ezt azért nem pontosan fogalmaztad meg..tényszerűbb az a megállapítás, hogy a fidesznek a hülye unortodox gazdaságpolitikának nevezett katyvasszal..és a gazdasági alkotmányosság felfüggesztésével (mintha kitört volna a háború..és 2010 óta tartana is) sikerült feltornászni a magyar mindenkori csúcsra a kamatterheket >> 1300 milliárdra(amúgy 300-400 milliárd csökkenést ígértek a kampányban feltornászás helyett..ami visszafele sült el)..s nagyjából most, így 5.5 év után kezdünk visszatérni az előttük már meglévő kamatfizetési kötelezettség szintjéhez..ami kb 1100 volt..
így azért más
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.08.16 16:57

@tegnaputan: 2015. augusztus 15., szombat 8:35

Honnan vetted ezeket az adatokat??? Nézd már meg az ÁKK honlapján az éves jelentéseket !!!
Deviza adósságszolgálat törlesztés:
- 2010: 369 mrd Ft
- 2015: 731 mrd Ft.
(A HUF/EUR és HUF/USD árfolyamokat nézd meg te. Aztán döntsd el, hogy Gyurcsány/Bajnai vagy Orbán/Matolcsy/Varga tett-e többet Magyarországért.)

És gondolkodj el, hogy ha sorra megcáfolják az állításaidat, ("mindenki szembe jön az autópályán") akkor kiben lehet a hiba ???

Segítség: A kormány célja, hogy átalakítsa az adósság szerkezetet, és növelje a HUF-ban való eladósodást. De ennek ellenére az államadósság finanszírozására 2015-re 890 mrd Ft-tal több (5.989 mrd forint) állampapírt terveznek kibocsátani, mint 2015-ben visszafizetendő adósságszolgálat.

Lehet örülni a deviza adósság (jelenleg 36%) aránya a csökkentésének, csak közben megy a forint elinflálása. (A hülye magyarok meg majd csodálkoznak, hogy mennyit fognak majd kapni az államkötvényeikért.) Az egyetlen szerencse, hogy az energiahordozók ára jelentősen csökkent, de ez nem Orbánék teljesítménye. És majd abszolút ráfizetésessé teszi Paks 2-őt.

Magyarország pedig még jobban ráfizet. Mert ugye az oroszoknak sem forintban kell visszafizetni a 10 millió EUR kölcsönt, nem beszélve a 750 mrd Ft önrészről, és a még ki tudja mennyi egyéb szükségessé váló beruházásról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.08.15 11:14

@ptiszai: Kósának az áldásos tevékenysége miatt Debrecen dobogós helyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.08.15 11:09

@tegnaputan: Ugye észkombájn az alábbira gondolt.

2011 március 29 én 10 éves futamidejű USD alapú deviza kötvény 6,5 % os kamat
2011 március 29-én 30 éves futamidejű USD alapú deviza kötvény 7,875 % os kamat
2011 április 11-én 30 éves futamidejű USD alapú deviza kötvény 7,875 % os kamat.
2011 május 11-én 7-éves futamidejű EURÓ alapú deviza kötvény 6,0 %-os kamat.
Ezeket értékesítette a kormány ,nem számolva a következményekkel, olyan mint a CHF alpú lakáshitel.
Biztosította a kormány a kamatfizetés növekedését majd ehhez jön a PAKS 2 hitelek, az a szerencse,hogy lassan haladunk mert a irány nagyon rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.08.15 09:12

@hunorti: "áfa csökkentés lesz ..."
Soha nem lesz te orbánista.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html