Az MNB tovább szigorítana a bankokkal szemben

A gazdasági válság nyomán világossá vált, milyen veszélyeket rejt az a gyakorlat, hogy a kereskedelmi bankok a hitelbírálatkor nem az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmét vették figyelembe, holott ez mutatja meg leginkább a hosszú távú hitelképességet - mondta a Balog Ádám, az MNB első alelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban.
Napi.hu, 2014. május 16. péntek, 11:15
Fotó: Napi.hu

Véleménye szerint a bankrendszer működését meghatározó szabályozásnak abba az irányba kellene haladnia, hogy a hitelt folyósító bankok kötelesek legyenek feltárni ügyfeleik valós, igazolható jövedelemi helyzetét. Így el lehet érni, hogy a lakossági hitelek, illetve a havi törlesztőrészletek mértéke összhangban legyen az ügyfelek tartós jövedelmi helyzetével - érvelt Balog.

Így meg lehetne előzni, hogy a hitelfelvevők tömegesen kerüljenek olyan szorult helyzetbe, mint a frankban eladósodottak. Balog szerint ez szigorú jegybanki lépés lenne, de hosszú távon hozzájárulna a lakossági hitelezési viszonyok rendezéséhez és a segítségével sok egyéni tragédiát is meg lehetne előzni.

Az MNB növekedési hitelprogram (nhp) második ütemében április végéig 126 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a vállalkozások. Ez az alelnök szerint csak a sikeres első ütemmel összehasonlítva nem látszik soknak. Ezek a hiteleket már kifejezetten termelő beruházások finanszírozásra vették fel a cégek, továbbá már a fenntartható gazdasági növekedést segítik - vélte az MNB második embere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.16 12:39

nem az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmét vették figyelembe, holott ez mutatja meg leginkább a hosszú távú hitelképességet - ..


..így igaz ...,rengeteg kamu hitel ment ki a jutalékokért ,benne voltak bankosok -ügyvédek -lakosság ..kamu munkáltatóik 150 000 ft-ért visszamenlőleg 5 évre ,ezt hogyan lehet megcsinálni ,5 évre visszamenőleg igazolni a munkahelyet ...??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html