Az MNB újabb devizaswap-tendert tartott

Az MNB hétfőn úgynevezett finomhangoló devizaswap (kamatcsere) tendert tartott, a jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 371 milliárd forint ajánlatból 150 milliárd forintot fogadott el.
Domokos Erika, 2017. február 6. hétfő, 18:24
Fotó: Reuters

A jegybank a honlapján közölte: az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 161 millió euró (50 milliárd forint) felajánlott összegre 1,2 milliárd euró (371 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 150 milliárd forint értékben kötött üzletet, az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 7 bank vett részt - írja az MTI.

A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB a bankrendszernek 400 milliárd forint többletlikviditást biztosított.

Az MNB monetáris tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, további finomhangoló tendereket tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK