Az MNB monetáris tanácsa 2014. április 23-ai ülésén fogadta el az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítésére, a külső forrásokra való ráutaltság csökkentésére, és a pénzügyi stabilitás elősegítésére irányuló önfinanszírozási koncepciót, amelynek sikerét a jegybanki eszköztár megújítása támogatja, négy eszközzel.

Négy fő változás lesz

Ennek keretében 2014. augusztus 1-jétől a jelenlegi kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú, lekötött betétté alakul át, június 16-ától pedig egyrészt bevezeti a jegybanki forint kamatcsere eszközt, másrészt pedig a potenciális jegybanki eszköztár részévé válik egy 3 éves lejáratú fedezett forint hitel, valamint egy eszközcsere ügylet. Az eszköztár megújításával kapcsolatban az MNB folyamatosan egyeztetést folytatott a bankokkal - hansúlyozta az MNB. A június 10-én a jegybank honlapjára felkerült terméktájékoztatókban rögzített feltételek kialakításakor figyelembe vették a bankok visszajelzéseit, felvetéseit és javaslatait is.

A betétesítés egyik következménye, hogy a külföldiek a jövőben nem helyezhetik el a pénzüket közvetlenül az MNB-nél. Ennek hatására az MNB bejelentését követően a külföldiek MNB-kötvényállománya jelentősen csökkent. A felszabaduló forintlikviditás más forint-eszközökbe áramlott, így nem gyakorolt hatást a devizapiaci folyamatokra.

Az MNB szándékai szerint a jegybanki kötvény betétté alakítása és a kamatcsere eszköz a bankokat arra ösztönzi, hogy növeljék állampapír-keresletüket. Ennek részeként az utóbbi első aukcióját 2014. június 26-án tartja, amelynek lejegyzése esetén a bankok vállalják, hogy a már megvásárolt állampapírokat tartósan a mérlegükben tartják, valamint további keresletet generálnak.

Még el sem indultak, de már hatnak az új eszközök

Az MNB úgy látja, hogy eszköztára megújítása már az eszközök aktiválása előtt kedvező piaci hatásokkal járt. Az elmúlt hetekben a korábbi időszakot is meghaladó érdeklődés mutatkozott mind a fix, mind a változó kamatozású állampapír-aukciókon, amivel párhuzamosan a hozamszintek is jelentős mértékben mérséklődtek. Így már most javul az államadósság szerkezete, csökken az államadósság finanszírozásának költsége.

Kidobták az nhp harmadik lábát

A monetáris tanács a növekedési hitelprogram (nhp) harmadik pillérét alkotó devizacsere-tenderek megszüntetéséről döntött 2014. július 1-ei hatállyal - közölte az MNB június 10-én. a honlapján kedden. A döntést azzal indokolták, hogy Magyarország külső sérülékenységének mérséklődése, a kedvező devizacsere-piaci kondíciók, valamint az önfinanszírozási koncepció kidolgozása a továbbiakban nem teszik indokolttá a feltételhez kötött jegybanki devizacserék fenntartását.

 

Az MNB célja az is, hogy az önfinanszírozási koncepcióhoz - amely az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítésére, a külső forrásokra való ráutaltság csökkentésére irányul - kapcsolódó pozitív folyamatok tartósak legyenek, így a jegybank eszköztárának működtetése során ennek elősegítésére törekszik a jövőben is.