BUX
39138

Az MNB várja a Költségvetési Tanács munkatársait?

A jegybanknak bővítenie kell a kapacitásait ahhoz, hogy az MNB elnökének - mint a megnyirbált Költségvetési Tanács tagjának - megfelelő mélységű elemzések álljanak rendelkezésre a büdzséről.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 10:20

A törvényből nem derül ki, hogy mi a feladata a Költségvetési Tanácsnak - mondta Simor András jegybankelnök az alaposan megnyirbált, három tagúra fogyasztott testület egyik résztvevője a GKI keddi konferenciáján.

A KT a törvény szerint véleményt nyilváníthat a költségvetési törvényjavaslatról, az Országgyűlés által elfogadott, a köztársasági elnök aláírására váró költségvetési törvényről, illetve javasolhatja az államfőnek, hogy a költségvetési törvényt küldje vissza az Országgyűlésnek. Arról azonban nem rendelkezik a jogszabály, hogy mindezt mi alapján teszi majd a testület.

Hozzátette: az MNB-n belül konkrét szabályozás híján is ki fogják alakítani álláspontjukat a testület feladatait illetően, és ezt megosztják majd a KT két másik tagjával - az Állami Számvevőszék elnökével és az államfő által hat évre kinevezett "kiemelkedő tudású" közgazdásszal - is, illetve megpróbálnak konszenzusra jutni. Miután a KT titkársága az MNB szakértői csapatához mérten jóval alaposabb és mélyebb elemzést végzett a költségvetés tekintetében, bővíteni kell majd a jegybank kapacitásait is. Simor ugyan nem mondta ki, hogy a jegybank a titkárság hamarosan állástalanná vált munkatársait várja, azt azonban megjegyezte, hogy most állítják össze, hány és milyen tudású emberre van szükség.